Η ελπίδα “κρύβει” μέσα της ενέργεια...

Της Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη*

Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο έχει μέσα της ενέργεια. Κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά.

Και η Κρήτη, ως κομβικό σημείο για την μελλοντική διαχείριση του ενεργειακού πλούτου που κρύβει στα “σπλάχνα της” αλλά και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης και της εξωτερίκευσης.

Είμαστε όμως προετοιμασμένοι για να διαχειριστούμε σωστά τον ενεργειακό μας πλούτο;

Είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε με δικά μας στελέχη να στηρίξουμε την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια;

Όλοι έχουμε πλέον αντιληφθεί το πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος του τόπου μας, τις επόμενες δεκαετίες. Όλοι έχουμε καταλάβει ότι το στρατηγικής σημασίας σημείο της Κρήτης, αλλά και το εξαιρετικά πλούσιο υπέδαφός της, την καθιστούν «πρωταγωνιστή» των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να έχουν οι Κρητικοί τον πρώτο ρόλο στις αυριανές εξελίξεις είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση εξειδικευμένων στελεχών που θα έχουν τις γνώσεις να διαχειριστούν και να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το νεοσυσταθέν μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πολυτεχνείου Κρήτης και οι πιέσεις που ασκούν οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης για τη δημιουργία αντίστοιχου μεταπτυχιακού (στα πρότυπα του ΤΕΙ Καβάλας) δείχνουν ότι έρχονται θετικές εξελίξεις στον τομέα της εξειδίκευσης.

Στην δευτεροβάθμια όμως εκπαίδευση, υπήρχε κενό. Ένα κενό που καλύφτηκε εφέτος μέσα από τα Επαγγελματικά Λύκεια της Κρήτης!

Σε ΕΠΑΛ του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου, έχουν ήδη προστεθεί οι ειδικότητες τεχνικών μηχανικών θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, στον υπάρχοντα τομέα μηχανολογίας. Οι νέοι και οι νέες που επιλέγουν τον συγκεκριμένο τομέα, διδάσκονται μαθήματα όπως είναι η τεχνολογία καυσίμων, εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας, θερμορευστομηχανική, θερμικές εγκαταστάσεις, κ.ά. Μαθήματα δηλαδή που τους καθιστούν έτοιμους να αναλάβουν τα ινία και τη διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της Κρήτης, αλλά και να αποτελέσουν τους ιδανικούς συνεργάτες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Στη χώρα μας είχαμε συνηθίσει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Να ακολουθούμε ασθμαίνοντας. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, όλα γίνονται όπως πρέπει.

Με πρόγραμμα, μεθοδικότητα, σοβαρότητα αλλά και ρεαλισμό.Η Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας τις πολιτικές αποφάσεις που της αναλογούν και ασκώντας πιέσεις προς την κεντρική διοίκηση, παραμένει ισχυρός μοχλός διασφάλισης των απαραίτητων, αλλά και αναγκαίων συνθηκών που θα ωφελήσουν τον τόπο μας τα μέγιστα. Αυτό που απομένει είναι η νέα γενιά να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να αδράξει την ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα που της δίνεται. Και ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί καλή ευκαιρία!

Κάτι καλό γίνεται στον χώρο της ενέργειας.

Ας προετοιμαστούμε όλοι σωστά, για να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του!

* Η Βιργινία Μανασάκη - Ταβερναράκη είναι αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Ενέργειας και Βιομηχανίας 

Πηγή: patris.gr