Στην ενεργειακή στρατηγική Ε.Ε. οι σχεδιασμοί της Κύπρου

Τα αποθέματα της Αν. Μεσογείου είναι σημαντικά για Ένωση, λέγει ο Επίτροπος

Λευκωσία: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου παρακολουθούνται από τις Βρυξέλλες και εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη εικόνα της Ε.Ε. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μ. Σέφκοβιτζ, στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στους Ευρωβουλευτές Ν. Συλικιώτη και Λ. Χριστοφόρου, επισήμανε πως «η ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του εφοδιασμού από τα αποθέματα της Ανατ. Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης».   

Οι ενεργειακές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή θα είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, και θα είναι επωφελείς και για την κυπριακή και για την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε.   

Οι δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές, ως μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας της Ευρωβουλής, είχαν αποστείλει επιστολή στον Επίτροπο Σέφκοβιτζ τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιήσει η ΕΕ τις προοπτικές που δημιουργούνται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο.  

Ιδιαίτερη αναφορά δε, έκαναν στην ανάγκη να διασφαλιστεί η δυνατότητα των κρατών- μελών να διαπραγματεύονται το περιεχόμενο των διακρατικών συμφωνιών χωρίς να υπόκεινται στον έλεγχο της Κομισιόν από το αρχικό στάδιο. Επίσης έθεσαν ενώπιον του Επιτρόπου την ανάγκη η ΕΕ να προωθήσει άμεσα μέτρα για άρση της ενεργειακής απομόνωσης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος.   

Ο κ. Σέφκοβιζ υπογράμμισε πως είναι ευπρόσδεκτες οι προσπάθειες της Κύπρου να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση των δυνητικά μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου και να μετασχηματίσει τον εγχώριο τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβάνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, απέφυγε εντελώς να σχολιάσει τη θέση της Κομισιόν, η οποία επιδιώκει αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με τις διακρατικές συμφωνίες.   

Όσον αφορά στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου υποστήριξε πως η Ενεργειακή Ένωση είναι μια ευκαιρία για να τερματιστεί και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις τιμές για τους καταναλωτές, οι οποίες, όπως εκτίμησε, θα μειωθούν. Επισήμανε δε, πως επί του παρόντος διάφορα προγράμματα για διασύνδεση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής διασύνδεσης έχουν στόχο την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και το έργο Euroasia Interconnector, το οποίο, όπως εξήγησε, όταν ολοκληρωθεί το 2023, θα αυξήσει το ποσοστό ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου άνω του 100%

Πηγή: philenews.com/