Κυπριακή ΑΟΖ: Αύξηση του μεριδίου της στο οικόπεδο «12» επιδιώκει η Delek

H ισραηλινή πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την αμερικάνικη Noble Energy για την απόκτηση του 19,9% των δικαιωμάτων της αμερικανικής εταιρείας

H ισραηλινή πετρελαϊκή εταιρεία Delek ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την αμερικάνικη Noble Energy που διαχειρίζεται το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ για την απόκτηση του 19,9% των δικαιωμάτων της αμερικανικής εταιρείας.
Το αρχικό ποσό που συζητείται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού από την Noble Cyprus είναι τα 155 εκατ. δολάρια.
Η εταιρεία Noble Energy κατέχει το 70% των δικαιωμάτων στο «οικόπεδο 12», το οποίο υπολογίζεται ότι περιέχει 4,54 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. 
Ο όμιλος Delek, μέσω των θυγατρικών του, Delek Drilling και Avner Oil Exploration κατέχει το υπόλοιπο 30%.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία Delek σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση είναι στο αρχικό της στάδιο, δεν είναι δεσμευτική, ούτε αποκλειστική, και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ωριμάσουν σε οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των μερών, ούτε υπάρχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι η συναλλαγή, όπως εξελίσσεται, υπόκειται σε διάφορες εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των αρμόδιων οργάνων της Εταιρείας και Noble Cyprus και της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

protothema.gr