Υπουργικό Συμβούλιο Ενέκρινε την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων για διαχείριση των κερδών από το Φυσικό Αέριο

Νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων στο πλαίσιο της διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του με λεπτομέρεια.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τους σχετικούς κανονισμούς για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων. Πρόκειται για το πλαίσιο διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.
Είχε προηγηθεί μια συστηματική εργασία, είχαμε δεχθεί συμβουλές από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και θεωρώ πως αυτό που προτείνουμε με το συγκεκριμένου νομοσχέδιο και τους κανονισμούς είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και διαφανές πλαίσιο για τη διαχείριση αυτών των σημαντικών μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, από τους υδρογονάνθρακες.
Καθιερώνονται διαδικασίες διαφάνειας, πολλαπλά επίπεδα ελέγχου, αλλά και συγκεκριμένοι κανόνες για τη διαχείριση αυτών των εσόδων. Βασικός κανόνας. βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πλαισίου είναι πως τα έσοδα θα τυγχάνουν διαχείρισης για τις μελλοντικές γενιές μέσω από τη μια της σταδιακής μείωσης του δημόσιου χρέους και παράλληλα με τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου που θα επιλέγει και θα πραγματοποιεί επενδύσεις εκτός Κύπρου, σε πολύ ασφαλείς και αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές.
Η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας δεν θα γίνει αμέσως τώρα επειδή απέχουμε ακόμη κάποια χρόνια από την έναρξη αυτής της ροής εσόδων, όμως το γεγονός ότι πολύ έγκαιρα, κάποια χρόνια πριν από την αναμενόμενη έναρξη της ροής εσόδων, το κράτος μας θεσπίζει ένα τέτοιο αξιόπιστο, διαφανές και λεπτομερές πλαίσιο, συμβάλλει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης, επενδυτικής περιλαμβανομένης, προς τη χώρα μας.
Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί θα οδηγηθούν αμέσως στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να εξετάσει και να εγκρίνει αυτό το πλαίσιο».
Ερωτηθείς πώς θα στελεχώνεται το Ταμείο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν προκύπτουν τώρα ζητήματα στελέχωσης και δεν θα πραγματοποιείται η διαχείριση κατά κύριο λόγο από στελέχη αυτού του οργανισμού. Όμως, βεβαίως, τελικά όταν δημιουργηθεί και όταν συσταθεί ο οργανισμός, που αυτό θα γίνει σε ένα κατοπινό διάστημα αφού προηγουμένως συσσωρευτεί ένα ελάχιστο ποσό που να δικαιολογεί την ίδρυση του οργανισμού, τότε αυτός ο οργανισμός θα μπορεί και θα πρέπει να στελεχωθεί με διαδικασίες που ο ίδιος ο οργανισμός θα καθορίσει και βεβαίως δεν πρόκειται να είναι στελέχωση με δημόσιους υπαλλήλους».
Σε ερώτηση αν το κράτος πάρει χρήματα από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ θα προικοδοτηθεί αυτό το ταμείο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε εικασίες σε σχέση με το έσοδο από την αδειοδότηση, αλλά μέχρι την έναρξη της σταθερής ροής εσόδων, το όποιο έσοδο θα αξιοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Άρα τυχόν έσοδο, για παράδειγμα από μια αδειοδότηση που δεν θα αποτελεί μέρος μιας σταθερής ροής εσόδων με βάση τους προτεινόμενους κανονισμούς, αποκλειστικά θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του υφιστάμενου δημόσιου χρέους».
Σε ερώτηση για τις προτάσεις των Υπουργείων σε σχέση με το θέμα διορισμού μελών Διοικητικών Συμβουλίων διαφόρων οργανισμών η θητεία των οποίων λήγει σύντομα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έγκαιρα το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τις αποφάσεις του».