Ελ Μόλα: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδα και Κύπρου, σημειώνει ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πλούτων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα Daily News.

Ο Αιγύπτιος υπουργός έδωσε έμφαση στην τριμερή συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα πεδία της Αιγύπτου και της Κύπρου στην Ευρώπη. «Αυτό», είπε, «συμπληρώνει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο προς αμοιβαίο όφελος και την υποστήριξη της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, η οποία εξυπηρετεί τον σημερινό προσανατολισμό και τη στρατηγική της Αιγύπτου για να καταστεί περιφερειακός εμπορικός κόμβος για την ενέργεια στην περιοχή».

Στόχος της τριμερούς συνεργασίας, όπως τονίζει ο Αιγύπτιος υπουργός, είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Ο Τάρεκ Ελ Μόλα στάθηκε στη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας των τριών χωρών στην ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε Αίγυπτο και Κύπρο.

Άλλωστε, όπως ανέφερε, ο στρατηγικός στόχος της Αιγύπτου να αναδειχθεί σε κόμβο εμπορίας ενέργειας στην περιοχή υπηρετείται από τις αιγυπτιο - κυπριακές συμφωνίες για μεταφορά φυσικού αερίου, περιλαμβανομένου του αμοιβαία επωφελούς, όπως σημείωσε αγωγού μεταξύ των δυο χωρών.

energypress.gr