Η Κίνα πανηγυρίζει για την εξόρυξη «εύφλεκτου πάγου» από τον βυθό


Πεκίνο
Σε μια εξέλιξη που ίσως σηματοδοτεί στροφή σε μια νέα πηγή ενέργειας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι κατάφερε να παραγάγει φυσικό αέριο από «υδρίτη μεθανίου», ένα εύφλεκτο υλικό που μοιάζει με πάγο και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο βυθό των ωκεανών. 

Το εξωτικό αυτό υλικό, το οποίο σχηματίζεται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης, αποτελείται από μόρια μεθανίου -του βασικού συστατικού του φυσικού αερίου- εγκλωβισμένα ανάμεσα σε μόρια νερού που σχηματίζουν μια κρυσταλλική δομή σαν πάγο.

Παρόλο που περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού, ο υδρίτης είναι εύφλεκτος. Και όταν ανέβει η θερμοκρασία ή μειωθεί η πίεση, ο «πάγος» μετατρέπεται σε υγρό νερό και αέριο μεθάνιο. 

Η ενεργειακή πυκνότητα αυτού του υλικού είναι μεγάλη, καθώς ένα κυβικό μέτρο υδρίτη δίνει γύρω στα 160 κυβικά μέτρα αερίου.

Μεγάλα κοιτάσματα υπάρχουν σε μικρό βάθος κάτω από τον ωκεάνιο πυθμένα, ιδίως κοντά στις ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες, ωστόσο η αξιοποίησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κινεζική Γεωγραφική Υπηρεσία, στη διάρκεια δοκιμών που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα συλλέγονται γύρω στα 16.000 κυβικά μέτρα σχεδόν καθαρού μεθανίου.

Οι δοκιμές διεξάγονται στη Νότιο Σινική Θάλασσα, ανάμεσα στην Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, στην οποία η Κίνα αξιώνει κυριαρχικά δικαιώματα.

Πρωτοπόρος στις προσπάθειες αξιοποίησης του υδρίτη είναι η φτωχή σε φυσικούς πόρους Ιαπωνία, η οποία κατάφερε πρώτη το 2007 να απομονώσει μεθάνιο από υδρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνει το OilPrice.com, το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση δοκιμών σε δύο υπεράκτιες τοποθεσίες.

Ανάλογα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία όμως εστιάζονται στον υδρίτη που υπάρχει στα παγωμένα εδάφη της Αρκτικής, υλοποιούν επίσης οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρίτη σε όλο τον κόσμο, ωστόσο το ενεργειακό τους περιεχόμενο «είναι τεράστιο, υπερβαίνοντας πιθανώς το ενεργειακό περιεχόμενο όλων των άλλων ορυκτών καυσίμων μαζί».

Το 2007 είχε ανακοινωθεί η ανακάλυψη υδρίτη μεθανίου και στην Ελλάδα, σε υποθαλάσσια οροσειρά κοντά στο Καστελόριζο.

in.gr