Nέο χαστούκι από την Ευρώπη στην Τουρκία

Nέο χαστούκι από την Ευρώπη στην Τουρκία.
Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2012 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Στη φετινή Έκθεση του ΕΚ κατακρίνονται για μία ακόμη φορά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλείται η τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα. To κείμενο έχει αρκετές θετικές αναφορές σε θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η προτροπή προς την Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας.

Ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας είναι η υπερψήφιση της τροπολογίας σχετικά με τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Όσον αφορά στο Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών καλεί για ακόμη μια φορά την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς στην Κύπρο, ενώ παράλληλα υπεραμύνεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Απόσπασμα από:
http://www.enikos.gr/international/130427,Neo_xastoyki_sthn_Toyrkia.html (21/03/2013)