Παρενόχληση στην ΑΟΖ της Κύπρου

Παρενόχληση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα δέχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Sovereign», το οποίο διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες για την Κυπριακή Δημοκρατία εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες και ενημέρωση των κυπριακών αρχών προς τις ελληνικές, το ερευνητικό πλοίο, που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή περίπου 80 ναυτικά μίλια νότια - νοτιοδυτικά της Κύπρου, δέχθηκε δύο φορές κλήση μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα που έπλεε σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων πιο μακριά. Το μήνυμα που εξέπεμψε το τουρκικό πολεμικό σκάφος ανέφερε ότι το ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε περιοχή τουρκικών υδάτων και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις εργασίες του και να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο κυβερνήτης του «Ramform Sovereign» απάντησε ότι κινείται σε περιοχή που έχει εκχωρηθεί για έρευνες από την Κυπριακή Δημοκρατία και η παρουσία του ερευνητικού σκάφους εκεί είναι απόλυτα σύννομη με τις πρόνοιες του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η ενόχληση από την τουρκική φρεγάτα δεν επαναλήφθηκε και οι τρισδιάστατες έρευνες συνεχίζονται απρόσκοπτα από το πλοίο, που εξακολουθεί να κινείται στην ευρύτερη περιοχή. Το περιστατικό προκάλεσε κινητικότητα σε Λευκωσία και Αθήνα και οι κινήσεις τουρκικών πλοίων, που πάντως δεν προσέγγισαν περισσότερο στην περιοχή των ερευνών, παρακολουθούνται στενά.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Γιλμάζ

Εν τω μεταξύ, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο έθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε προς τον κ. Γιλμάζ ότι ορισμένες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν βοηθούν καθόλου στη βελτίωση του κλίματος συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.


http://news.kathimerini.gr/ (7/6/13)