Ενίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας

Ενίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας.
Νέα σελίδα συνεργασίας στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις σηματοδοτούν οι επαφές που είχε στα Τίρανα με Αξιωματούχους της Αλβανικής Κυβέρνησης ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα.

Άξονες της διμερούς συνεργασίας και της ενίσχυσης των σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, αποτελούν η βαρύνουσα σημασία του αγωγού TAP για την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και η στήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία για την προσαρμογή τόσο του θεσμικού πλαισίου, όσο και της αγοράς ενέργειας, με βάση το Κοινοτικό κεκτημένο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Υπουργός ΠΕΚΑ με τον Αντιπρόεδρο της Αλβανικής Κυβέρνησης, NikoPeleshi, τέθηκαν τα σημαντικότερα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής που σχετίζονται και με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο Ιόνιο, την Αδριατική και συνολικά την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με τον Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας, DamianGjiknuri, συζητήθηκαν διεξοδικά τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού TAP, με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας που διαθέτει η χώρα μας προς την Αλβανική πλευρά και συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών για την ομαλή και απρόσκοπτη προώθηση του συγκεκριμένου project.

Ο κ. Μανιάτης είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Δασών και Δασικών Πόρων, LefterKoka, καθώς και την Υφυπουργό, OlijanaIfti, με τους οποίους συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος, δασών, διαχείρισης υδατικών πόρων και αποβλήτων, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνταχθεί και θα υπογραφεί κείμενο συνεργασίας των δύο κρατών στους ανωτέρω τομείς.

Κατά τη διάρκεια όλων των επαφών που είχε στην Αλβανία ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα, προς τη κατεύθυνση της διαμόρφωσης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.