Λύση στους Υδρογονάνθρακες Βλέπει η Ιταλία


Λύση στα δημοσιονομικά της προβλήματα αναζητεί η Ιταλία μέσω της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για εντατικοποίηση των ερευνών στην περιοχή της Μπασιλικάτα, η οποία αποκαλείται συχνά το «Τέξας της Ιταλίας», λόγω των κοιτασμάτων της.
Στην περιοχή αυτή, οι προσπάθειες της κυβέρνησης παρεμποδίζονταν επί χρόνια λόγω των αντιδράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν λαμβάνει δίκαιο μέρισμα από την εκμετάλλευση του πετρελαίου, ενώ ανησυχεί και για τις πιθανές επιπτώσεις των γεωτρήσεων στον τουρισμό της.
Τώρα όμως, η κυβέρνηση κάνει μια νέα προσπάθεια ώστε να μπορέσει η Eni και άλλες εταιρείες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα σε πιο ευρεία κλίμακα. Στα πλαίσια αυτά, προσφέρει μεγαλύτερα κίνητρα στην τοπική κοινωνία, με τη μορφή των εσόδων και των δημοσίων έργων. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει απλοποιήσει τη νομοθεσία για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες, ώστε να προσελκύσει επενδυτές.
Ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην ιταλική αγορά συγκαταλέγεται η Mitsui, που από κοινού με την Eni εκμεταλλεύεται κοίτασμα στην Τέμπα Ρόσα με αποθέματα 440 εκατ. βαρελιών. Η επένδυση στο εν λόγω κοίτασμα εκτιμάται σε 1,6 δις. δολάρια.
energia.gr