Υπεγράφη η Συμφωνία για Αέριο από το Λεβιάθαν στην Παλαιστίνη

Υπεγράφη η Συμφωνία για Αέριο από το Λεβιάθαν στην Παλαιστίνη
Οι εταίροι του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν ( Noble Energy, Delek Group, Ratio Oil Exploration) υπέγραψαν την πρώτη τους συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου με την εταιρεία ηλεκτρισμού της Παλαιστίνης.
Πρόκειται για ένα συμβόλαιο ύψους 1,2 δις. δολαρίων, το οποίο προβλέπει την εξαγωγή 4,75 δις. κ.μ. αερίου σε μια περίοδο 20 χρόνων, όπως έγινε γνωστό. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Ιερουσαλήμ από τον υπουργό Ενέργειας της Παλαιστίνης, Ομάρ Κιτανέχ και τον μεγαλομέτοχο της Delek, Γιτζάκ Τσούβα, παρουσία των διοικήσεων όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών.
Ο κ. Τσούβα δήλωσε με αφορμή την υπογραφή πως «μια ισχυρή και σταθερή οικονομία θα φέρει ειρήνη σε όλη την περιοχή… Η οικονομική συνεργασία θα φέρει τις χώρες πιο κοντά και θα θέσει την βάση για την ειρήνη».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Noble Energy, Λόσον Φρίμαν, τόνισε πως «ο όμιλος ελπίζει να υπογράψει σύντομα κι άλλες συμφωνίες για το Λεβιάθαν, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και για εξαγωγές. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το κοίτασμα όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Εκτός από την οικονομική σημασία της συμφωνίας, οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι σημαντική και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει την ενέργεια για να αναπτύξει στις σχέσεις του με τα γειτονικά κράτη.

http://energia.gr/article.asp?art_id=77856