Ισραήλ: Παλαιστίνιοι οι πρώτοι που θα πάρουν αέριο από το Λεβιάθαν

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι οι πρώτοι που θα πάρουν αέριο από το Λεβιάθαν
Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Λεβιάθαν, ανοιχτά του Ισραήλ, υπέγραψε την πρώτη συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου με μια παλαιστινιακή εταιρεία. Το αέριο θα τροφοδοτεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 200MW στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Η συμφωνία με την Palestinian Power Generation Company (PPGC) υπεγράφη σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ και αφορά την αγορά 4,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια έναντι 1,2 δισ. δολαρίων. Στην τελετή παρευρέθηκε ο παλαιστίνιος υπουργός Ενέργειας καθώς και στελέχη των ομίλων Delek, Noble και Ratio Oil Exploration, οι οποίοι μετέχουν στην κοινοπραξία.

«Πρόκειται για ένα διπλό ιστορικό γεγονός: είναι το πρώτο συμβόλαιο για την παροχή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν, το μεγαλύτερο του Ισραήλ, καθώς και το πρώτο συμβόλαιο για πώληση αερίου σε μια εταιρεία της Παλαιστινιακής Αρχής», δήλωσε ο πρόεδρος της Delek Γκίντεον Ταντμόρ. «Το πρότζεκτ Λεβιάθαν αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετική επιρροή στην οικονομία του Ισραήλ και στη γεωπολιτική του θέση.»

«Η οικονομική συνεργασία μέσω συμφωνιών όπως αυτή που υπεγράφη θα οδηγήσει σε ευημερία και ανάπτυξη και θα συμβάλει στην ενίσχυση του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, βάζοντας τα θεμέλια της ειρήνης», εκτίμησε από την πλευρά του ο βασικός μέτοχος της Delek Ιτσχάκ Τσούβα.

Το 2010, το Λεβιάθαν έγινε το μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μετά από μία δεκαετία, με τα αποθέματά του να εκτιμώνται σε περίπου 537 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2016 ή το 2017. Το Ισραήλ ελπίζει ότι μαζί με το όμορο κοίτασμα Ταμάρ, θα κατορθώσει να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες για 25 χρόνια ενισχύοντας παράλληλα τα έσοδά του από εξαγωγές φυσικού αερίου.

http://www.naftemporiki.gr/