Ένας «Ποσειδώνας» θωρακίζει την ΑΟΖ

Σε λειτουργία υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών που προσφέρει εξελιγμένες υπηρεσίες

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ήδη ένα πρωτοποριακό έργο παροχής ολοκληρωμένου πακέτου επικοινωνιών στην εξελισσόμενη υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων της περιοχής.

Βασικός παίκτης το όλου έργου η CYTA  που σε συνεργασία με την εταιρεία Radius Oceanic Communications Inc ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις δοκιμές ελέγχου θέτοντας σε πλήρη λειτουργία το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών POSEIDON, το οποίο επιτυγχάνει τη σύγκλιση ωκεανογραφίας και τηλεπικοινωνιών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το υποθαλάσιο καλωδιακό σύστημα έχει διασυνδεθεί ήδη με καλωδιακούς σταθμούς της Cyta προσφέροντας έτσι  ασφαλείς ευρυζωνικές διατερματικές διασυνδέσεις, μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και άλλων σημαντικών διεθνών προορισμών.

Εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τα οικόπεδα της ΑΟΖ
Το υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών POSIDON πέρα από τις απεριόριστες τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στις 24ωρη παρακολούθηση των εργασιών στις πλατφόρμες για λόγους ασφάλειας.

Αρμόδιες πηγές που έχουν άμεση εμπλοκή με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου έλεγαν στην «Κ» ότι με την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση της Κυπριακής ΑΟΖ οι αρχές της Δημοκρατίας μπορούν να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο για λόγους που άπτονται της ασφάλειας των εργασιών σε κάθε οικόπεδο.

Κύρια χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του υποθαλάσσιου συστήματος POSEIDON:

•Το σύστημα POSEIDON ξεκινά από δύο σημεία των κυπριακών ακτών και  επεκτείνεται σε μήκος 800 χλμ, ακολουθώντας τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, περικλείοντας έτσι τα υποθαλάσσια οικόπεδα, τα οποία έχουν διατεθεί για ανάπτυξη από την Κυπριακή Δημοκρατία.

•Ο σχεδιασμός του συστήματος POSEIDON επιτρέπει τη μελλοντική διασύνδεση και με σημεία εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, μέσω πολλαπλών επεκτάσεων οπτικών ινών, εξυπηρετώντας, έτσι, νέες περιοχές δραστηριοποίησης της υπεράκτιας βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 
  
•Προηγμένες και ασφαλείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες θα προσφέρονται προς και μεταξύ των πλατφόρμων και θα αποτελούν τη βασική υποδομή για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών, για παρεμφερείς εργασίες των εταιρειών.
  
•Το επιχειρησιακό μοντέλο της Radius Oceanic Communications Inc.,  προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, διεθνή συνδεσιμότητα και υπηρεσίες ελέγχου και υποστήριξης σε 24ωρη βάση.

Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα POSEIDON θα επιτρέψει στη Cyta να παρέχει προηγμένες ευρυζωνικές, τηλεπικοινωνιακές και άλλες ωκεανογραφικές υπηρεσίες στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο στις προσπάθειες  καθιέρωσης του οργανισμού και της Κύπρου ως εξαίρετου τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην περιοχή.

Πηγή: kathimerini.com