Λακκοτρύπης: 30 εκ. ευρώ για την επιχειρηματική καινοτομία

Σημαντικοί πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, θα διατεθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα διαθέσει, όπως ανέφερε, κατά την περίοδο 2014-2020, περίπου 30 εκατ. ευρώ μέσα από νέα σχέδια και προγράμματα χορηγιών που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας, σε σύγκριση με 4 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ο Υπουργός έκανε την αναφορά αυτή χαιρετίζοντας το 7ο διεθνές συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, (ICEIRD) 2014.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία μιας βασισμένης στη γνώση οικονομίας, γύρω από την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξάγει υπηρεσίες στην περιοχή της αλλά και πέρα από αυτήν.

Αφού ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ήδη ανακαλύψει ένα κοίτασμα υδρογονανθράκων με μέση τιμή τα πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ανακάλυψη σε βαθιά ύδατα, στη λεκάνη της Λεβαντίνης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για ανακάλυψη περισσότερων κοιτασμάτων αερίου, καθώς και πετρελαίου, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε, οι ερευνητικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και η επόμενη γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

Ο Υπουργός είπε ότι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η ιταλική ΕΝΙ, η γαλλική Total και η κορεατική KOGAS, όπως επίσης η αμερικανική Noble Energy και η ισραηλινή Delek δραστηριοποιούνται σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως η Halliburton και Schlumberger, οι οποίες, όπως είπε, επέλεξαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι τα σχέδια για την ανάπτυξη χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου θα συμβάλουν στη μετατροπή της Κύπρου σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι προφανές, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, ότι ένα τερματικό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παρέχει την πιο ασφαλή επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου και από γειτονικές χώρες. Αυτό το τερματικό, είπε, ταιριάζει απόλυτα με το στόχο για τη δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού κέντρου στην περιοχή του Βασιλικού, που θα φιλοξενεί όλες τις σχετικές βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πέρα από τα άμεσα και ενδιάμεσα οφέλη από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, μακροπρόθεσμος στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η δημιουργία μιας βασισμένης στη γνώση οικονομίας, γύρω από αυτή την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα μας επιτρέψει να εξάγουμε υπηρεσίες στην περιοχή της αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμα ότι τα θέματα ενέργειας μπορούν να είναι καταλύτης για περιφερειακή συνεργασία, παρά αιτία συγκρούσεων, προσθέτοντας ότι η Κύπρος προωθεί ενεργά την περιφερειακή συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, και διατηρεί μαζί τους εξαιρετικές σχέσεις, ενώ πέρσι τον Αύγουστο υπογράφηκε εδώ στην Κύπρο, Μνημόνιο Συναντίληψης με το Ισραήλ και την Ελλάδα, με το οποίο οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη βέλτιστη ανάπτυξη των φυσικών τους πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράκτια ασφάλεια.

Πηγή ΚΥΠΕ