Γιάννης Μανιάτης: Η Ελλάδα αναβαθμίζε​ι το γεωπολιτικ​ό της ρόλο και διαμορφώνε​ι τις προϋποθέσε​ις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακή​ς ασφάλειας της EE

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2014 

O Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και Νότια της Κρήτης, στο Λονδίνο 


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σήμερα το πρωί στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου οι παρουσιάσεις του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων υδρογονανθράκων για τις περιοχές του Ιουνίου και νότια της Κρήτης συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και τον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ κα Σοφία Σταματάκη, καθ. ΕΜΠ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοθετικό πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές, το φορολογικό καθεστώς, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το μεγάλο πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπήσεων συνολικού μήκους άνω των 32.000 χλμ παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, κ. Bernard Colleta και κα. Veronique Carayon, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των διασκοπήσεων με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κα, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδηλωση, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.

Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα συμμετείχε επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.

Το απόγευμα ξεκίνησαν οι εξειδικευμένες ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του BEICIP σε workstations εγκατεστημένα για το σκοπό αυτό στις αίθουσες του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Οι ενημερώσεις αυτές θα συνεχιστούν και αύριο όλη την ημέρα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είπε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα. Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά.

Η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπ. Ένωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών.

Με επιμονή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση διεκδίκησε και κέρδισε σήμερα μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πατρίδα μας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι».

Φωτογραφικό υλικό






Παρουσίαση Υπουργού ΠΕΚΑ









http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=3196&language=el-GR