Eνεργειακός κόμβος στη Ν.Ευρώπη για κοιτάσματα Αν.Μεσογείου

''Τα εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται ως προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ενεργειακής Ασφάλειας τη δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού κόμβου στη Νότια Ευρώπη.''

Αυτό τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής για θέματα Ενέργειας κ. Dominique Ristori.

Ο Γάλλος αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Χρ. Στυλιανίδη ο οποίος έθιξε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Σε παρόμοια τοποθέτηση προέβη και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νεοκλής Συλλικιώτης.

Ο κ. Ristori τόνισε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ενώ υπογράμμισε ότι η δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού Κόμβου αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ και παρέπεμψε σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 19 Νοεμβρίου. 

Η συζήτηση διήρκησε μιάμιση ώρα και επικεντρώθηκε σε ιδέες και προτάσεις της Κομισιόν προς ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας της ΕΕ τα προσεχή χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει (για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα ποσοστά κυμαίνονται στο 90% και 66% αντίστοιχα), με κόστος πέραν του 1 δις ευρώ ημερησίως. Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση είναι ανερχόμενη και αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% το 2030 σε σχέση με σήμερα. Το πιο πιεστικό ζήτημα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, κατά την άποψη της Κομισιόν, είναι η ισχυρή εξάρτηση για κάποια Κράτη-Μέλη από έναν μόνο εξωτερικό πάροχο ενέργειας, δηλαδή τη Ρωσία (περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο της Κομισιόν).