Στροφή της κυβέρνησης σε ENI-KOGAS για τερματικό.

Λευκωσία: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το απόγευμα την πρόταση του υπουργού Ενέργειας, όπως η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα που διαπραγματευόταν το τερματικό υγροποίησης με τη Noble αρχίσει ανάλογες διαπραγματεύσεις και με την ENI-KOGAS. Η απόφαση του Υπουργικού αποτελεί ουσιαστικά την επισφράγιση έντονων διαβουλεύσεων το τελευταίο διάστημα μεταξύ Υπουργείου Εμπορίου και ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας, που φαίνεται να ενδιαφέρεται ενεργά και έντονα, για να προχωρήσει η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο ως μία ή και η κύρια οδός εμπορευματοποίησης του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα των τεμαχίων «2», «3» και «9».

Μετά την έγκριση του Υπουργικού, αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με την ENI-KOGAS, με σκοπό την κατάληξη σε συμφωνία (Project Agreement), η οποία θα ορίζει όλα τα δεδομένα, το πλαίσιο και τη διαδικασία για κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, δεδομένου ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, επιβεβαιωθούν μέσω των γεωτρήσεων οι αναμενόμενες εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Το ζωηρό ενδιαφέρον των ENI-KOGAS έρχεται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τις Noble - Delek άρχισαν να δίνουν δυσοίωνες προοπτικές, αφού οι δύο εταιρείες φαίνεται να έχουν οικονομική στενότητα για να προχωρήσουν λόγω των τεράστιων ποσών που πρέπει να διαθέσουν, για να αναπτύξουν το Λεβιάθαν. Επίσης, ενώ προωθούν πολλαπλές λύσεις πωλήσεων των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που ανακάλυψαν, το χερσαίο τερματικό δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, αυτό δεν ερμηνεύεται ως αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις δύο εταιρείες, αφού έχει οριστεί νέος κύκλος διαπραγματεύσεων εντός Σεπτεμβρίου, κατά τον οποίο θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο οι προθέσεις των Αμερικανο-ισραηλινών μας εταίρων.

Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις ευνοούν την κυπριακή πλευρά, αφού αφενός δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνιστικότητας, αφετέρου ξεκαθαρίζει περισσότερο η δομή και η διάρθρωση που θα έχει το τερματικό.

Εξάλλου, με μια συμφωνία αυτού του είδους, γίνεται η προετοιμασία για τελική συμφωνία σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ελάχιστες αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, δηλαδή μετά τις πρώτες γεωτρήσεις, ώστε να μην καθυστερήσει η δημιουργία του τερματικού.

Επίσης, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο και για πολιτικές αποφάσεις, αφού η προτεραιότητα του υπουργού Ενέργειας και της κυβέρνησης παραμένει το τερματικό, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προεργασία -όπως με την πρόσφατη επίσκεψη Λακκοτρύπη στην Αίγυπτο- για πολλαπλή παράλληλη αξιοποίηση του φυσικού αερίου χωρίς να χρειαστεί να βάζουμε «όλα τα αβγά σε ένα καλάθι».

Εντόπισαν δέκα δυνητικά κοιτάσματα

Aξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΝΙ – KOGAS, μετά και την ολοκλήρωση των δισδιάστατων και των τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών στα τρία τεμάχια καθώς και την επιστημονική επεξεργασία των δεδομένων, έχει εντοπίσει συνολικά 10 δυνητικά κοιτάσματα στα τρία τεμάχια, εκ των οποίων στα έξι έχει δώσει -σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου- τα ονόματα βασιλέων αρχαίων βασιλείων της Κύπρου.

Ήδη έχουν καθοριστεί η σειρά και τα σημεία γεώτρησης στα τέσσερα πρώτα κοιτάσματα, ενώ σύντομα θα καθοριστεί και για τα επόμενα δύο.

Το γεωτρύπανο «Saipem 10000» βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Κύπρο από τη Μοζαμβίκη χωρίς να έχουν σημειωθεί ή να προβλέπονται καθυστερήσεις.

Από τις ανακαλύψεις της πρώτης γεώτρησης, στον «Ονασαγόρα», θα ξεκαθαρίσουν και πολλά τεχνοοικονομικά δεδομένα, ως προς τις φυσικές και τις ανακτήσιμες ποσότητες, την ποιότητα, τις πιέσεις και πολλά άλλα χαρακτηριστικά και άλλων κοιτασμάτων στο ίδιο και τα γειτονικά τεμάχια.