Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ασίας: Η Ελλάδα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα όραμα μακράς πνοής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν φτιάχνουμε απλά αγωγούς, αλλά χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας.

Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και στον ρόλο της Ελλάδας στην διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης επικέντρωσε την ομιλία του στην Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, είναι κρίσιμη η διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενέργειας. Υπογράμμισε δε ότι ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει αναλάβει κομβικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος θα ενώσει τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας με την αγορά ενέργειας της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα όραμα μακράς πνοής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν φτιάχνουμε απλά αγωγούς, αλλά χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η Ελλάδα προωθεί τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην επικράτειά της και επισήμανε τους διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε πως η συνεργασία Ευρώπης και Ασίας δεν είναι μόνο εμπορική και οικονομική και υπογράμμισε τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο των δύο ηπείρων και την σημασία της αύξησης των επαφών μέσω της ακαδημαϊκής συνεργασίας και του τουρισμού.

http://www.protothema.gr/