ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ: Οριοθετούνται άμεσα οι θαλάσσιες ζώνες της ΑΟΖ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ: Οριοθετούνται άμεσα οι θαλάσσιες ζώνες της ΑΟΖ.
Την «ταχεία προώθηση της διαδικασίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» αποφάσισαν στην πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Ελ Σίσι.

Στην «Κοινή Διακήρυξη του Καΐρου» οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την καθολική ισχύ της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν το ταχύτερο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.

Ο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Μετά την τριμερή συνάντηση, ο κ. Σαμαράς μίλησε για μια πολυσήμαντη στρατηγική συνεργασία, έδωσε μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση του αερίου, την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανεφοδιασμό όλης της ΕΕ, ενώ τόνισε την ανάγκη τερματισμού των «απαράδεκτων προκλήσεων» της Τουρκίας.

«Ήταν μια συνάντηση που την χρωστούσαμε και οι τρεις μας στην ιστορία», είπε ο κ. Σαμαράς ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση μιας πανάρχαιας φιλίας, υπογράμμισε τη σημασία της Αιγύπτου ως ηγέτιδας δύναμης του Αραβικού Κόσμου και υποσχέθηκε πως η Αθήνα και η Λευκωσία θα δράσουν ως πρέσβεις της Αιγύπτου στην Ε.Ε.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη διακήρυξη του Καΐρου «σημείο αναφοράς», τονίζοντας με έμφαση ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και, υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής που μοιράζονται «το κοινό μας όραμα» να συμμετάσχουν και σε αυτή την περιφερειακή συνεργασία.

Υπογράμμισε την ανάγκη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και επέκρινε την Άγκυρα για την είσοδο τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις εισέρχονταν στην πιο ουσιαστική φάση τους.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και στη συμβολή της Αθήνας και της Λευκωσίας για τη σύσφιξη των σχέσεων του Καΐρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Ενισχύσαμε τα θεμέλια μίας πανάρχαιας φιλίας που εξελίσσεται σε συνεργασία με έμφαση σε θέματα ασφάλειας, αξιοποίησης των πόρων της θάλασσας, αξιοποίησης των εκατέρωθεν συμμάχων μας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών ηγετών, Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, ενώ από την πλευρά του πρόεδρος Σίσι κάλεσε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της κυριότητας των χωρών. «Καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Στην κοινή διακήρυξη του Καΐρου προβλέπεται επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Οφείλουμε για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο να εγκαινιάσουμε μία στενή συνεργασία με διάρκεια και με βάθος ενισχύοντας και διευρύνοντας τον κύκλο των επαφών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην τοποθέτησή του μετά τη σύνοδο των τριών ηγετών ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και υδρογονανθράκων προαναγγέλλοντας τη στενή συνεργασία των χωρών προς όφελος των λαών τους αλλά και όπως υπογράμμισε «του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ε.Ε.».

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα είναι άλλωστε η ενίσχυση των δεσμών της Αιγύπτου με την Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Σαμαρά ότι «σ’ αυτή την σχέση των τριών η Ελλάδα και η Κύπρος θα στηρίξουν ως πρέσβεις της Αιγύπτου την Αίγυπτο στην Ε.Ε. γιατί γνώμονας πρέπει να είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια».

Ο ίδιος προσδιόρισε ότι η στήριξη της Ευρώπης θα πρέπει να είναι ηθική και οικονομική.

«Δεν ήταν απλά μία σύνοδος ή απλή συνάντηση κορυφής ήταν το θεμέλιο μίας πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου για γεωπολιτική σταθερότητα, ενεργειακή ασφάλεια, πόλεμο στην τρομοκρατία και οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις διαστάσεις της συνάντησης υπογράμμισε την αξία της «για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και τη ιστορία τερματίζοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις που γίνονται σε βάρος της Μεγαλονήσο».

http://www.cytoday.eu/