Πιθανότητα δημιουργίας αγωγού προς την Ελλάδα, μελετά η Κύπρος

«Η Κύπρος μπορεί ν' αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή προάγουμε την πιθανότητα δημιουργίας ενός αγωγού φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΔΕΚ στη Λεμεσό με θέμα «Κυπριακό Φυσικό Αέριο - Ένας χρόνος μετά το άναμμα της φλόγας».

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, το ενδεχόμενο ενός τέτοιου αγωγού, που συζήτησε και με τον Έλληνα ομόλογο του, θα τεθεί τον Δεκέμβριο ενώπιον του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ενώ αυτή τη στιγμή ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας χρηματοδοτήσει κάποιες μελέτες, αφού για να επέλθει αργότερα μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση του έργου, θα πρέπει από τώρα να είναι στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος».

«Σίγουρα», συνέχισε, «τα μεγέθη του φυσικού αερίου που έχουμε σήμερα δεν κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση για τις ανάγκες της Ευρώπης, αλλά δυνητικά πιθανά θετικά αποτελέσματα από τα ανατολικά τεμάχια θα αυξήσουν και την επιρροή της χώρας μας. Μια επιρροή που ενδεχομένως να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από το γεωγραφικό ή πληθυσμιακό μας μέγεθος».

«Ένα δεύτερο έργο κοινού ενδιαφέροντος, είναι η αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο ενός χερσαίου σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου», ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και σίγουρα η δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού, θα προσδώσει αξία στα κοιτάσματα μας, εφόσον είναι συμφέρουσα επιλογή, «αλλά πάντοτε ο πρώτος στόχος μας είναι οι υδρογονάνθρακες, όπου είναι και τα κέρδη μας».

Κοιτάζουμε, συνέχισε, όλες τις επιλογές και συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες πλην της Τουρκίας, τονίζοντας την ίδια ώρα πως αυτό δεν σημαίνει ότι δημιουργούμε ένα αντιτουρκικό μπλοκ, αλλά «προσπαθούμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις που χρειάζονται».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις με την Αίγυπτο για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας είπε πως αποτελεί την πιο γρήγορη λύση για έσοδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία θα ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπέδειξε ακόμη πως η λύση αυτή εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της ΕΕ, αφού τα δυο τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο που βρίσκονται σχεδόν σε αδράνεια, τα διαχειρίζονται τρεις εταιρείες ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης επανέλαβε τη σημασία που θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις έρευνες της κοινοπραξίας ENI/KOGAS στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», το οποίο θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας για θέματα Ενέργειας, Σόλων Κασίνης. εξέφρασε την αισιοδοξία ότι συνολικά στη κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν πέραν των 60 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου, υποδεικνύοντας πως όλες μαζί οι χώρες της Ευρώπης διαθέτουν 64,4 τρισ.

«Οι μέχρι σήμερα ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο επιβεβαιώνουν ως ένα βαθμό τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τον αμέσως επόμενο χρόνο, με την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων των αδειούχων εταιρειών στην Κύπρο, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε σαφώς περισσότερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.

Είπε, ακόμη, πως παράλληλα με την δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», μέχρι τα τέλη του 2015 η Noble Energy θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση σε νέα «ενδιαφέρουσα» γεωλογική δομή στο τεμάχιο «12», ενώ μέχρι τις αρχές του 2016 η Total θα προχωρήσει σε ανόρυξη δύο ερευνητικών γεωτρήσεων στα τεμάχια «10» και «11».

Μέχρι τα τέλη του 2015, πρόσθεσε, η κοινοπραξία ENI/KOGAS αναμένεται επίσης να ολοκληρώσει τις 4 ερευνητικές γεωτρήσεις της στα τεμάχια «2», «3» και «9» και ανάλογα των αποτελεσμάτων να προχωρήσει και σε περισσότερες.

Στην παρουσίαση του, ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε στο ιστορικό των συμφωνιών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων που έγιναν για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ