Τριμερής Καΐρου με νέα ώθηση για κοινή ΑΟΖ

Ώθηση στις διεργασίες για οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου αναμένεται να δοθεί κατά τη σύνοδο κορυφής των τριών χωρών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ θα περιέχει και σαφή αποδοκιμασία των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων.

Στον απόηχο της συνεχιζόμενης έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία για να υπογραμμίσει τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κάιρο για την τριμερή σύνοδο κορυφής με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, Αναστασιάδη και Σίσι.

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν το «καυτό» θέμα της αξιοποίησης των πηγών ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και, στο πλαίσιο αυτό, θα διαμηνύσουν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες «παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», όπως υπογραμμιζόταν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι τρεις χώρες μετά τη συνάντηση των υπ. Εξωτερικών τους πριν από μία εβδομάδα στη Λευκωσία. Χαρακτηριστική της περιρρέουσας ατμόσφαιρας είναι η εκτίμηση του πρώην πρέσβη της Αιγύπτου στην Αγκυρα, Φατί ελ Σάζλι, ότι ένα θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους και πώς η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τα συμφέροντα άλλων χωρών.

Η σύνοδος κορυφής του Σαββάτου, που δεν έχει ενθουσιάσει την Αγκυρα, έρχεται ως συνέχεια της προεργασίας που έχει γίνει στις συναντήσεις των υπ. Εξωτερικών των τριών χωρών στο περιθώριο των γεν. συνελεύσεων του ΟΗΕ το 2013 και το 2014, και της πιο εξειδικευμένης διαβούλευσής τους στη Λευκωσία, που ήταν η πρώτη μετά την είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θα συζητηθούν, επίσης, η μετανάστευση, οι επενδύσεις και ο τουρισμός, αλλά και η πολιτική μετάβασης στην Αίγυπτο, όπου οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης θα εκφράσουν τη στήριξή τους στον κ. Σίσι. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να δεσμευθούν ότι θα συνεργαστούν για την παρεμπόδιση της ροής ξένων μαχητών προς το «Ισλαμικό Κράτος» και της χρηματοδότησής του.

http://www.kathimerini.gr/