ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις €3 δισ. σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις, που προβλέπεται να γίνουν την επόμενη δεκαετία σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα τού Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Αρχικά προβλέπονταν επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. αλλά, με το αναθεωρημένο πρόγραμμα, που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα, ο ΑΔΜΗΕ ανεβάζει αισθητά τον "πήχη", με το κέντρο βάρους του σχεδιασμού του να τοποθετείται μάλιστα στην περιφέρεια, όπου "θα γίνουν πολλά και μεγάλα έργα".

Τα παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Γιαρέντης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πανόραμα το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), σε συνεργασία με τις εταιρείες SGT και Boussias Communications.

Eπισήμανε ακόμη ότι οι επενδύσεις του εθνικού μεταφορέα ηλεκτρικής ενέργειας διαχρονικά αυξάνονται, αφού από περίπου 60 εκατ. ετησίως στα προηγούμενα χρόνια, έφτασαν το 2014 στα 130 εκατ., με προοπτική να ανέλθουν στα 185 εκατ. το 2015, στα 230 εκατ. το 2016 και στα 340 εκατ. το 2017. Ανοδική πορεία ακολουθούν και τα κέρδη, που αναμένεται να διαμορφωθούν στα 85 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, έναντι 56 εκατ. το 2013 και 26,3 εκατ. το 2012.

"Ο Euroasia Interconnector θα επηρεάσει ακόμη και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας"

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Γιαρέντης και στο έργο διασύνδεσης "EUROASIA Interconnector", συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. αφορά την Ελλάδα), που όπως είπε χαρακτηριστικά, "θα επηρεάσει ακόμη και την ίδια την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας". Πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1518 χλμ και μεταφορικής ικανότητας 2000 ΜW (μεγαβάτ) διπλής κατεύθυνσης, το οποίο θα συνδέσει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με το έργο αυτό, η ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης θα περνάει μέσα από τη χώρα μας», τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η στροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας γίνεται ορατή και με ..."μεγαβατόρια" και αυτό το είδος μέτρησης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ως προς την ακρίβειά του."Μετράμε την ανάπτυξη με τα ΄μεγαβατόρια΄ που καταναλώνονται στη χώρα. Την τελευταία διετία έχουμε δει την κατανάλωση να ανεβαίνει",είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το 2014 η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 5%.

Κατά τον κ. Γιαρέντη, μεγάλο στοίχημα είναι και το να δοθεί τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα τροφοδοσίας των ελληνικών νησιών με ενέργεια. Όπως είπε, τα άμεσα οφέλη από τη διασύνδεση των νησιών με τη ηπειρωτικό σύστημα υπολογίζεται πως αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.


http://www.capital.gr/News.asp?id=2179720