Αίγυπτος: Ενίσχυση σχέσεων με Κύπρο σε όλους τους τομείς

Αίγυπτος και Κύπρος είναι αποφασισμένες να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, τόνισε σε αποκλειστική της συνέντευξη στο Sigmalive η απερχόμενη Πρέσβειρα της Αιγύπτου Δρ. Heba Salah Eldin El Marassi.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η επόμενη τριμερής Αιγύπτου-Ελλάδας- Κύπρου θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, μετά τιςεκλογές στην Ελλάδα.

Σε σχέση με την συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου στον επιχειρηματικό τομέα, η Πρέσβειρα δήλωσε ότι αναμένεται επίσκεψη Αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Κύπρο, η οποία θα διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας, με στόχο την τόνωση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση, η Heba Salah Eldin El Marassi επέρριψε ευθύνες στις χώρες καταγωγής, στις χώρες διέλευσης και στις χώρες προορισμού των μεταναστών.

Αυτούσια η συνέντευξη 

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου-Κύπρου, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας;

Η Αίγυπτος και η Κύπρος είναι αποφασισμένες να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και η προθυμία αυτή έχει εκφραστεί τόσο από τους δύο Προέδρους, όσο και από τους αξιωματούχους σε Κάιρο και Λευκωσία.

Όσον αφορά την ασφάλεια, γίνεται κοινή προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με στόχο την αντιμετώπιση της  απειλής της τρομοκρατίας. Οι δύο χώρες, Αίγυπτος και Κύπρος, είναι αποφασισμένες και διατεθειμένες να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πότε θα λάβει χώρα η τριμερής Αίγυπτου – Ελλάδας- Κύπρου και ποια θέματα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη;

Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με προτεραιότητα για το ρόλο των τριών χωρών στην την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό –επιχειρηματικό τομέας; 

Αναμένουμε την Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την Κύπρο το Σεπτέμβριο, για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας για την τόνωση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.
  
Η γνωστή ομάδα κατασκευών, Orascom, συμμετέχει στην ανάπτυξη της Μαρίνας στην Αγία Νάπα, ενώ η εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ συμμετέχει στην ανάπτυξη ορισμένων δρόμων της Αίγυπτου. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αναζήτησης πιο ενεργούς συμμετοχής από τον ιδιωτικό τομέα και στις δύο χώρες, με στόχο την ευημερία των δύο λαών, που τους συνδέει σχέση φιλίας.

Πόσο δύσκολη εκτιμάτε ότι είναι η κατάσταση αναφορικά με την μετανάστευση; Ποιος φέρει την κυριότερη ευθύνη; Υπάρχει λύση για τερματισμό της ανθρώπινης τραγωδίας; 

Όλα τα μέρη (χώρες καταγωγής,  χώρες διέλευσης και χώρες προορισμού) μοιράζονται την ευθύνη γι 'αυτό το φαινόμενο. Η λύση είναι να στηριχθεί η ανάπτυξη των χωρών καταγωγής και να βρεθούν τρόποι νόμιμης μετανάστευσης ώστε να μην πρέπει να αντιμετωπίζεται η μετανάστευση με μέτρα ασφαλείας.

Εκτιμάτε ότι υπάρχει ένα μομέντουμ για επίλυση του κυπριακού προβλήματος; Πώς αξιολογεί την κατάσταση η Αίγυπτος;

Υπάρχει αισιοδοξία τώρα ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος  είναι τόσο κοντά και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την προθυμία τους να φθάσουν σε λύση. 

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Αίγυπτος θα στηρίζει πάντα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό.

Πηγή: sigmalive.com