Με στόχο την τριπλή ΑΟΖ

Τριμερής συνεργασία με ασπίδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων, με σκοπό την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους που εφάπτονται.

Την αμοιβαία προσήλωση των τριών κυβερνήσεων Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας στον μηχανισμό τριμερούς διαβούλευσης και στη διαρκή εταιρική σχέση και συνεργασία στην υπηρεσία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας της ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτή προβλέπεται στις Κοινές Διακηρύξεις μετά τις Τριμερείς Συνόδους Κορυφής Υψηλού Επιπέδου του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου 2014, και της Λευκωσίας, στις 29 Απριλίου 2015, επιβεβαίωσαν μέσω κοινής διακήρυξης που εξέδωσαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Sameh Shoukry εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία.
Παράλληλα, δήλωσαν ότι η τριμερής αυτή συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό καλά εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ υπογράμμισαν, ειδικότερα, τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου. Εξόχως σημαντική ήταν η συμφωνία για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων επί των εκκρεμούντων ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών.


Στήριξη στο Κυπριακό
Όσον αφορά το Κυπριακό, επιβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξή τους στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, που θα επανενώσει τη νήσο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Μια τέτοια λύση δεν θα είναι μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει επίσης σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.


Ενίσχυση σχέσεων Ε.Ε.-Αιγύπτου
Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, οι τρεις Υπουργοί προέβησαν σε μια επισκόπηση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, σημειώνοντας τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα αυτής της εταιρικής σχέσης. Η ανακήρυξη χαιρετίζει αρχικά τη βούληση της Αιγύπτου να αναπτύξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφωνήθηκε η ανάγκη γι' αναγνώριση της πραγματικής κατάστασης στην Αίγυπτο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επιπλέον, γίνεται λόγος για περαιτέρω προώθηση στους τομείς του εμπορίου, της διαχείρισης κρίσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων επί περιφερειακών ζητημάτων, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων, οι τρεις αξιωματούχοι επαναδιατύπωσαν τη δέσμευσή τους υπέρ της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, και υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις με σκοπό να τερματιστεί η ροή ξένων μαχητών και η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.


Αλληλοκατανόηση για περιφερειακά ζητήματα
Οι τρεις χώρες εξέφρασαν, επίσης, τη δέσμευσή τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα η ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, αποτρέποντας περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, με σκοπό την καταπολέμηση της δράσης των διακινητών. Επιπλέον, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Η ανακοίνωση Τύπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για συναντίληψη στο θέμα πολιτικής επίλυσης της διαμάχης στη Συρία, στην καταπολέμηση στης τρομοκρατίας στη Λιβύη, και τη στήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης.
 
Ιράν και Παλαιστίνη
Χαιρέτισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και των κρατών της ομάδας E3/EU+3 στη Βιένη, τη 14η Ιουλίου 2015, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ προέβησαν σε έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Παλαιστινιακού Κράτους στα κατεχόμενα από τις 4 Ιουνίου 1967 εδάφη, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. «Οι τρεις χώρες μας, πεπεισμένες για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά, προκειμένου να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας τους, προς όφελος των λαών τους και της ευρύτερης περιοχής», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Οικοδεσπότης η Κύπρος
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνάντηση των τριών Υπουργών Εξωτερικών οικοδεσπότης ήταν ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου, του Πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, στη Νέα Υόρκη. Σε δηλώσεις του ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shukri εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, για τη συνέχιση της παράδοσης των τριμερών συναντήσεων, ενώ τόνισε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/271907/me-stoxo-tin-tripli-aoz