Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Στόχος 5 φορές μεγαλύτερος από το ΖΟΡ στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Στόχος 5 φορές μεγαλύτερος από το ΖΟΡ στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Το ΖΟΡ αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και το 7ο μεγαλύτερο κοίτασμα όλων των εποχών στον κόσμο. Όπως ήδη έχουμε υποδείξει η ανακάλυψη αυτή άνοιξε νέους καινοτόμους ερευνητικούς ορίζοντες εντοπισμού γιγαντιαίων ασβεστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στην ΑΟΖ της Ελλάδας. Οι πρώτες περιοχές που πολύ πρόσφατα υποδείξαμε ότι θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για έρευνες, αφορούσαν θέσεις παλαιολιμνοθαλασσών της ύστερης μειοκαινικής περιόδου γύρω από τον Ερατοσθένη όσον αφορά στην Κύπρο και Νότια της Κρήτης όσον αφορά στην Ελλάδα.

Προ ημερών δείξαμε ότι βορειοδυτικά του κοιτάσματος ΖΟΡ εντός του θαλάσσιου οικοπέδου 11, υπάρχει χαρτογραφημένος από την TOTAL κυπριακός στόχος παρόμοιου κοιτάσματος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει πιθανά αποθέματα ύψους τουλάχιστον 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Παράλληλα διαπιστώσαμε ότι στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 υπάρχουν χαρτογραφημένοι 5 ακόμα στόχοι κοιτασμάτων τύπου ΖΟΡ.

Ήδη ο αρμόδιος Υπουργός στην Κύπρο αναφέρθηκε στην δυνατότητα ύπαρξης πολλαπλών στόχων τύπου ΖΟΡ μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Από δικιά μας σκοπιά διαπιστώσαμε ότι μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν ήδη χαρτογραφηθεί 10 στόχοι τύπου ΖΟΡ. Το σημαντικότερο γεγονός όμως δεν είναι η ύπαρξη ανάλογων στόχων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η διαπίστωση ότι βορείως του ΖΟΡ υπάρχει παρόμοιος με το ΖΟΡ, υπεργιαγαντιαίος στόχος κοιτάσματος τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερος από το ΖΟΡ. Ο στόχος αυτός εντοπίστηκε από την Εταιρεία Spectrum και παρουσιάστηκε προ εβδομάδων σε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μία γεωφυσική εγκάρσια καταγραφή του κοιτάσματος ΖΟΡ (βλ. Εικ.1), συνολικής έκτασης 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km2). Παρατηρούμε ότι το κοίτασμα αυτό εμφανίζει πλευρικά παρουσία κοραλλειογεννών υφάλων (συχνά εμφανίζουν πορώδες 70%) ενώ το κέντρο του αποτελείται από καρστικό ασβεστόλιθο....

Η συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles?n=23956&l=gr