Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - Τρίτος γύρος ανάπτυξης στην Κύπρο

Μόλις προκηρύχθηκε ο τρίτος κυπριακός γύρος παραχωρήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων στα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το γεγονός αποτελεί για την Κύπρο ένα βαρυσήμαντο τρίτο οικονομικό και στρατηγικό βήμα προς μία ταχύτερη αναπτυξιακή πορεία της Μεγαλονήσου (Εικ.1).

Εκ πρώτης όψεως τρία είναι σημαντικά σημεία που τράβηξαν την προσοχή μας:

1. Ο γύρος παραχωρήσεων της Κύπρου στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο νέο ερευνητικό μοντέλο εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως αυτό που προέκυψε από την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος βιογενούς αερίου Ζορ, πριν μόλις 6 μήνες, στα κυπριακά όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου. Είναι φανερό ότι το timing προσέλκυσης επενδύσεων είναι πολύ εύστοχο και στρατηγικό.

2. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και σχετικά χαμηλών τιμών πετρελαίου οι προκηρυχθέντες ελάχιστοι διαγωνιστικοί τεχνικοί και οικονομικοί όροι παραχωρήσεων προς τις ανάδοχες πετρελαϊκές εταιρείες είναι - κατά τη γνώμη μας - πολύ απαιτητικές. Δεν νομίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει για μία σημαντική προσέλευση επενδυτών.

3. Στο διαγωνιστικό γύρο δεν συμπεριλαμβάνεται το Οικόπεδο 7 το οποίο, κατά την γνώμη μας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου έδωσε στην δημοσιότητα νεώτερα επιστημονικά στοιχεία που προηγουμένως είχαν τύχει επεξεργασίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων και την Νορβηγική εταιρεία PGS (σεισμικές καταγραφές, A-A', B-B', D-D' & C-C'). Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα (Εικ.2) και επιβεβαίωνουν με πανηγυρικό τρόπο προγενέστερες αισιόδοξες εκτιμήσεις μας για ύπαρξη πιθανόν γιγαντιαίων νέων στόχων κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου τύπου Ζορ μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ....

Η συνέχεια εδώ: http://lygeros.org/articles?n=24244&l=gr