Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος - To κυπριακό οικόπεδο 6 ως σύμβολο του Ελληνισμού

Η παγκόσμια Κοινότητα παρακολουθεί πλέον καθημερινά κάθε λεπτομέρεια των επενδυτικών δραστηριοτήτων ανάδειξης του ορυκτού πλούτου κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο.

Η Ελλάδα εμφανώς συμπαρίσταται στην προσπάθεια αυτή της Κύπρου κρατώντας όμως μία κάποια απόσταση δεδομένου ότι ο ισχύων νόμος υδρογονανθράκων - που αναθεωρήθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας προηγούμενης Κυβέρνησης - δεν αφήνει περιθώρια συμμετοχής της Ελληνικής Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) σε δραστηριότητες Έρευνας και Παραγωγής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ ή σε ΑΟΖ γειτονικής χώρας.


Το αντίθετο όμως συμβαίνει με την τουρκική εταιρεία πετρελαίου η οποία εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης διαθέτει απόλυτη ευεληξία στο θέμα αυτό, το οποίο της επιτρέπει κατ’ αυτόν τον τρόπο να διεκδικεί θεωρητικά παράνομα δικαιώματα ακόμα και διεξαγωγής γεωτρήσεων εντός των Οικοπέδων 4, 5, 6, 7, 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Να σημειώσουμε ότι προ της αναθεώρησης του Νόμου Υδρογονανθράκων 2289/95 που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2011 με τον Νόμο 4001, ο Νόμος 2289/95 προέβλεπε - σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία - συμμετοχή της Ελληνικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε.) σε κοινοπραξίες ξένων εταιρειών πετρελαίου. Το δικαίωμα αυτό το άσκησε εξάλλου την περίοδο 1995-2002 σε περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, χάρις τις ενέργειες της τότε Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε. Κας Τερέζας Φωκιανού.

Η συνέχεια εδώ: http://www.lygeros.org/articles.php?n=33708&l=gr