Ποια είναι τα επενδυτικά σχήματα - Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση καθώς ο πρώτος ήταν «άγονος»

Έξι, τελικά, είναι οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο τονίζει τα ακόλουθα: «Με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από τα ακόλουθα έξι επενδυτικά σχήματα, έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

1. Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited. Πρόκειται για επενδυτική εταιρεία 
2. Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία.
3. Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. Ο διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου και ο διαχειριστής του γαλλικού δικτύου. 
4. Regasificadora del Noroeste S.A.
5. Integrated Utility Services Inc. (INTUS)
6. Powerglobe LLC

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού».

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το τίμημα θα κινηθεί υψηλότερα από τα 400 εκατ ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη SOCAR κατά τον πρώτο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η ιταλική Banca Imi έχει υπολογίσει ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σε 900 εκατ ευρώ, και επομένως αφαιρώντας τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας, το 66% αντιστοιχεί σε 494 περίπου εκατ. ευρώ.