Ενεργειακά & αμυντικά θέματα στην ατζέντα Αναστασιάδη-Χαρίρι

Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, στρατιωτική συνεργασία, σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου στο επίκεντρο συνομιλιών που είχαν πριν από λίγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι. 
 
Η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι ιδιαίτερης σημασίας και πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης που ο Πρόεδρος Ανατασιάδης πραγματοποίησε στη Βηρυτό. 
 
Η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο.
 
Τρία σημαντικά θέματα κυριάρχησαν στην συζήτηση Αναστασιάδη - Χαρίρι.
 
Το πρώτο έχει σχέση με Στρατιωτικά ζητήματα και θέματα γενικότερα της Άμυνας με φόντο τα τρομοκρατικά χτυπήματα. 
 
Το δεύτερο αφορά τον διαμεσολαβητικό ρόλο που μπορεί  να έχει η Λευκωσία στις σχέσεις Λιβάνου - Ισραήλ για να υπάρξει ένας δρόμος λύσεων στο ΄ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
Το τρίτο θέμα αφορά την ανάγκη ενημέρωσης που έχει η Βηρυτός, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να μπορέσει να κηρύξει γύρους αδειοδότησης για την δική της ΑΟΖ.
 
Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η εξέταση και κατ’ επέκταση η έγκριση των τριών γεωτρήσεων της ΕΝΙ, για τους ήδη καθορισμένους στόχους «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», «Καλυψώ» στο «6» και «Ερατοσθένης Νότιο» στο «8».
 
Όπως είναι γνωστό, στα τεμάχια «3» και «8» τα δικαιώματα ανήκουν στην ΕΝΙ, ενώ στο τεμάχιο «6» μοιράζονται εξίσου ENI και TOTAL. 
 
Η πρώτη γεώτρηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και οι μέχρι τώρα διαδικασίες δείχνουν ότι αυτό είναι εφικτό.
 
Την ίδια ώρα, με τις δικές της διαδικασίες για δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» προχωρά και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

sigmalive.com