Οι χαμηλές τιμές δεν προβληματίζουν την ExxonMobil για τις εξορύξεις στα βαθιά νερά της Αν. Μεσογείου

Εσφαλμένη είναι η εκτίμηση ότι οι χαμηλές τιμές δεν δικαιολογούν ακριβές εξορύξεις σε βαθιά νερά στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τρίσταν Ασπράι, aντιπρόεδρος της ExxonMobil για την Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία, κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία.

Όπως εξήγησε ο κ. Ασπράι, εταιρείες όπως η Exxon χρειάζονται χρόνια για να εκτιμήσουν και να αναπτύξουν τεμάχια που θα παράγουν πόρους για 70 ή 80 χρόνια. "Δεν προχωρούμε σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων με βάση τις τιμές που ισχύουν τη συγκεκριμένη ημέρα", είπε.

Αντίθετα, σημείωσε, «λαμβάνουμε περισσότερο υπόψη το ποια θα είναι η ζήτηση στο μέλλον και αναγνωρίζουμε την αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο». «Η δουλειά μας», πρόσθεσε, «είναι να κοιτάξουμε σε όλο τον κόσμο και να αναζητήσουμε νέους πόρους για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση που γνωρίζουμε ότι θα είναι εκεί. Και γι` αυτό είμαστε εδώ".


Πρόσθεσε ότι οι τιμές σήμερα είναι υψηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο, όταν επέλεξαν να συμμετάσχουν στον τρίτο γύρο.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Ασπράι δήλωσε ότι η εταιρεία στις προβλέψεις της θεωρεί σημαντική τη ζήτηση φυσικού αερίου στο μέλλον, που θα συνεχίσει να αυξάνεται πέρα από το 2040. Όπως είπε η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνεται, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου στην ήπειρο μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα είναι στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω LNG που μεταφέρεται με πλοία.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης αερίου και αν η γεώτρηση είναι επιτυχής, το LNG από την Κύπρο μπορεί να έχει πρόσβαση σε αγορές στην Ευρώπη ή ακόμα και σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού.

energypress.gr