Τριμερής συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου στο Κάιρο – Θα συζητήσουν και την ΑΟΖ

Τριμερής συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου στο Κάιρο – Θα συζητήσουν και την ΑΟΖ.
Τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας των τριών χωρών.

Στην ατζέντα θα βρίσκονται και τα θέματα της ΑΟΖ αλλά και της ενέργειας. Είναι σαφές πως οι σχέσεις Καΐρου- Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί και η Αίγυπτος στρέφεται προς παραδοσιακούς συμμάχους, επενδύοντας και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Της αιγυπτιακής πλευράς στις διαβουλεύσεις θα ηγηθεί ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, πρέσβης Hatem Seif El Nasr. Της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, και της κυπριακής ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Seif El Nasr δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα καλύψουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο, στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και τεχνικό τομέα. Θα μελετηθούν τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων και το άνοιγμα νέων οριζόντων συνεργασίας που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των λαών των τριών χωρών για ανάπτυξη και ευημερία.

Ο πρέσβης Seif El Nasr πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, αξιοποιώντας τις ιστορικές σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης που συνδέουν την Αίγυπτο με τις δυο αυτές γειτονικές χώρες. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση της Αιγύπτου στη στάση που τήρησαν η Ελλάδα και η Κύπρος στο θέμα της επανάστασης της 30ής Ιουνίου, καθότι οι δυο χώρες ήταν από τις πρώτες που στήριξαν την επανάσταση και τις επιλογές του αιγυπτιακού λαού. Στήριξαν, επίσης, τον Οδικό Χάρτη για τη μεταβατική περίοδο, ο οποίος μέσω της εκλογικής διαδικασίας θα οδηγήσει στην εδραίωση της πορείας εκδημοκρατισμού της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρέσβης Seif El Nasr δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι σημαντικές και για έναν άλλο λόγο. Λόγω της σημασίας που αποδίδει η Αίγυπτος στη συνεργασία και τον συντονισμό με τις δυο φίλες χώρες, οι οποίες στηρίζουν την ενίσχυση της συνεργασίας της Αιγύπτου με την Ε.Ε., σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις διευκρίνισε πως κατά τον επικείμενο γύρο διαβουλεύσεων, θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, τριμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, με στόχο την εξερεύνηση των προοπτικών κοινής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ανάπτυξη κοινών οικονομικών έργων και η ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.