Ισραήλ: Σχεδιάζει αγωγό για εξαγωγή ΦΑ στην Ιορδανία

Ισραήλ - Σχεδιάζει αγωγό για εξαγωγή ΦΑ στην Ιορδανία.
Αγωγό από τη Νεκρά Θάλασσα προς τα σύνορα με την Ιορδανία σχεδιάζει να κατασκευάσει το Ισραήλ, με στόχο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα. Μέσω του αγωγού το Ισραήλ θα προμηθεύει τη γειτονική της Ιορδανία.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ αναμένει να αρχίσουν οι εργασίες για τη σύνδεση μέσω αγωγού 15 χιλιομέτρων το 2015 και να ολοκληρωθούν το 2016, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Το υπουργείο ανέθεσε το έργο για λογαριασμό της Noble Energy Α.Ε. (NBL) και ενός Ιορδανού συνεταίρου.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ιορδανίας, η οποία εισάγει καύσιμα από την Αίγυπτο, ωστόσο οι εισαγωγές αυτές έχουν επηρεαστεί από τις βομβιστικές επιθέσεις του αγωγού στο Σινά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας, το αντίστοιχο Υπουργείο της Ιορδανίας και η Noble Energy αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Noble Charles Davidson δήλωσε το Νοέμβριο ότι η εταιρεία έχει ως προτεραιότητα την εξαγωγή του ισραηλινού αερίου στις γειτονικές χώρες της από ό, τι προς τις αγορές της Άπω Ανατολή, κάτι που απαιτεί αποστολές δια θαλάσσης με δεξαμενόπλοια.

Οι αποφάσεις του Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, η οποία αναμένει ότι τα αποθέματα από το Ισραήλ θα ενισχύσουν τα αποθέματα που έχουν ανακαλυφθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να καταστεί βιώσιμη η δημιουργία τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.


Kασίνης: Ξεκάθαρη πρόθεση για εξαγωγή ΦΑ από το Ισραήλ

Κληθείς από το SigmaLive, να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Διευθυντής του Τμήματος Ενέργειας του Πανεπιστημίου UCLAN, Σόλωνας Κασίνης, είπε ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο. Είναι για αυτό είπε, που εμείς θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να φέρουμε εις πέρας το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό, αφού όπως εξήγησε, το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία.