«Εξαγωγές και καινοτομία, ο καθρέφτης της επιτυχίας»

Στη θάλασσα και στην ΑΟΖ βλέπει το μέλλον της Ελλάδας ο καθηγητής Νίκος Λυγερός. «Η Ελλάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον μέσα στη θάλασσα. Αρα, αν δεν αξιοποιήσει και δεν χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο τώρα που έχει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι άξια της τύχης της. Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο, ήρθε η ώρα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης», υπογράμμισε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει ορθολογικά και στρατηγικά τα μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στο χώρο της.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι το ελαιόλαδο, ο πολιτισμός, τα αρχαία και ιστορικά μνημεία, ο τουρισμός, η ποικιλία του τοπίου, που, όπως είπε, αποτελούν την ανθεκτικότητα και την καινοτομία τη χώρας. Επισήμανε ότι ασύγκριτο πλεονέκτημα αποτελεί ο Ελληνισμός, ο οποίος από μόνος του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον Ν. Λυγερό, μια χώρα που δεν κάνει εξαγωγές, δεν μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη. «Η καινοτομία και οι εξαγωγές αποφέρουν τις γνήσιες απολαβές. Για την εξωστρέφεια, η σωστή λέξη είναι "καθρέφτης", με την έννοια ότι πρέπει να "βλέπεις πώς σε βλέπουν", για να βλέπεις πώς πραγματικά είσαι», υπογράμμισε.


Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ