1,5 δισ. βαρέλια πετρέλαιο μόνο στο «12» $150 δισ. η αξία του πετρελαίου - $65 δισ. το μερίδιο της Κύπρου

Λευκωσία: Τα λεπτομερή τρισδιάστατα σεισμογραφικά δεδομένα δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου της τάξης του 1,5 δισ. βαρελιών (ΜΜΒοe) στο τεμάχιο «12» (1,496 δισ. κατ’ ακρίβεια), ανακοίνωσε χθες με πρωτοφανή ακρίβεια για τέτοιες παρουσιάσεις ηNoble Energy στις ΗΠΑ, στους αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει τις ποσότητες αυτές ως «ακαθάριστα χωρίς κίνδυνο μέσα αποθέματα» (Gross Unrisked Mean Resources). Άλλες τόσες περίπου ποσότητες πετρελαίου βρίσκει κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου στο ισραηλινό Λεβιάθαν.

Με μέση τιμή $100 ανά βαρέλι, αυτό σημαίνει συνολική αξία πετρελαίου της τάξης του 150 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δικαιώματα της Κύπρου αναιρουμένων των δαπανών εξόρυξης και εκμετάλλευσης, είναι με συντηρητικούς υπολογισμούς της τάξης των 65 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χθεσινή παρουσίαση των δεδομένων στους διεθνείς αναλυτές του κλάδου, η Noble Energy, αναφέρεται σε «μεσοζωικό πετρέλαιο», το οποίο όπως εξηγεί ο Σόλων Κασίνης στον οποίο απευθυνθήκαμε, πρόκειται για χαρακτηρισμό της γεωλογικής ηλικίας του πετρελαίου και που σημαίνει ότι πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας πετρέλαιο.

Στη σχεδόν τρίωρη παρουσίαση, στην παρουσία όλων των υψηλόβαθμων στελεχών της, για τα θέματα οικονομικών δεδομένων της Noble και των αναπτύξεων που προχωρά παγκόσμια, η Κύπρος είχε ιδιαίτερη θέση, κάτι που προέβλεψε χθες ο «Φ», αφού επίκειται διαγωνισμός για διάθεση του 30% των δικαιωμάτων της Noble στο «12».

Συνολικά, η Noble ανέφερε χθες ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις για βαθύτερο, θερμογόνο σύστημα πετρελαίου».

Παράλληλα, σε τυπικό αλλά αποκαλυπτικό χάρτη που περιέλαβε στην παρουσίαση, καταγράφονται στο τεμάχιο «12» ουσιαστικά τα τουλάχιστον πέντε συστήματα με μεσοζωικό πετρέλαιο που συμπληρώνουν την ποσότητα των 1,5 δισ. βαρελιών, εκ των οποίων το ένα στο κοίτασμα «Αφροδίτη», κάτω από το φυσικό αέριο. Παράλληλα, παρουσιάζονται ακόμα δύο μεγάλες περιοχές με μιοκαινικούς υδρογονάνθρακες, που ερμηνεύονται από τους ειδικούς ως κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ακόμα, η επιβεβαίωση της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και σε άλλα τεμάχια, ειδικότερα στα «10» και «11» όπου από τις πρώτες μη πλήρεις σεισμογραφικές έρευνες της περιόδου 2004-2008 υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για τέτοια κοιτάσματα.

Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», τα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται σε βάθος 7.500 μέτρων περίπου, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται ειδικά εξελιγμένα γεωτρύπανα για επιτυχείς και ασφαλείς γεωτρήσεις. Η Noble Energy, αναμένει το επόμενο διάστημα να παραλάβει το νεότευκτο γεωτρύπανο Atwood Advantage, που έχει δυνατότητα γεωτρήσεων σε τέτοια βάθη, για να προχωρήσει σε έρευνες.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή παρουσίαση της Noble, γίνεται αναφορά και στο φυσικό αέριο, στις διεργασίες που γίνονται για τερματικό στο Βασιλικό, με δυνατότητα τριών γραμμών παραγωγής εκ των οποίων η μια αφορά την ίδια, με δυνατότητα εξαγωγών 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Προβλέπονται νέες γεωτρήσεις στο «12» -για φυσικό αέριο- κατά τον Οκτώβριο του 2014 και μετά το καλοκαίρι του 2017 και στο τέλος 2018 και νέα αμέσως μετά στις αρχές του 2019, ενώ στα μέσα του 2019 προβλέπεται παραγωγή φυσικού αερίου.

Επίσης σημειώνεται ότι είναι ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα ροής, ενώ ουσιαστικό στοιχείο είναι και το ότι το Ισραήλ, με περισσότερες ποσότητες και κοιτάσματα, επιτρέπει 40% εξαγωγές, ενώ η Κύπρος σχεδόν 100% εξαγωγές. Κάτι που κάνει -οικονομικά και εμπορικά- την Κύπρο ιδιαίτερα σημαντική και για τις εμπλεκόμενες εταιρείες που επιδιώκουν σύντομη ρευστοποίηση.

Επίσης, η Noble θεωρεί ως κύριο σχεδιασμό εξαγωγών του Κυπριακού φυσικού αερίου το τερματικό στο Βασιλικό, ωστόσο αφήνει και ανοικτό το ενδεχόμενο υγροποίησης μέσω των τερματικών της Αιγύπτου. Για το φυσικό αέριο του Ισραήλ, επίσης κύρια κατεύθυνση είναι οι εξαγωγές μέσω Βασιλικού, ωστόσο παραμένουν ανοικτά τα ενδεχόμενα εξαγωγών μέσω Ισραήλ αλλά και κάποιων ποσοτήτων με αγωγό μέσω Τουρκίας σε επόμενο στάδιο.

Γ.Λακκοτρύπης: Καλές οι προοπτικές

Την Άνοιξη του 2014 θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαίου στο οικόπεδο «12», δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επαφές, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του «Φ».

«Η πρόβλεψη για φυσικό αέριο σταδιακά επιβεβαιώνεται, συνεπώς μπορεί κάποιος εύλογα να συμπεράνει ότι οι προοπτικές ύπαρξης και πετρελαίου είναι καλές. Το καλοκαίρι του 2013 η Noble ολοκλήρωσε τρισδιάστατες έρευνες στο οικόπεδο 12, τα ευρήματα των οποίων αναλύονται και θα γίνουν γνωστά την Άνοιξη του 2014», επισήμανε ο υπουργός.

Όπως έγραψε χθες ο «Φ» η ολοκλήρωση της μελέτης των σεισμογραφικών δεδομένων προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Τις αποκαλύψεις του «Φ» για σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στο «12» σχολίασαν χθες με ανακοινώσεις τους το Κίνημα Οικολόγων και η Συμμαχία Πολιτών.

Το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει ότι οι πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο οικόπεδο Αφροδίτη, έρχονται να αναπτερώσουν τις ελπίδες για τη σημασία του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών από την πλευρά του, ζητά από την κυβέρνηση να βρει τρόπους να επισπεύσει τις διαδικασίες των εταιρειών, έτσι ώστε να προκύψουν το ταχύτερο δυνατό έσοδα από την εκμετάλλευση του πετρελαίου της κυπριακής ΑΟΖ.Πηγή: philenews.com