Ρομπάι: Σχέδιο για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρτίσει τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης με στόχο να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, κυρίως από την Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

«Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ρομπάι μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει «να επιταχύνουμε για να μειώσουμε την εξάρτηση (της Ευρώπης), κυρίως από τη Ρωσία».

Όπων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρομπάι σημείωσε ότι αυτό το θέμα είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο στο τρέχων πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι αν η ΕΕ δεν δράσει, η εξάρτησή της από το εξωτερικό όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα φτάσει το 80% το 2035.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς για να μειώσει την εξάρτηση αυτή», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 27% της κατανάλωσης της ΕΕ.

Μεταξύ των λύσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο Ρομπάι περιλαμβάνονται η μείωση της κατανάλωσης, η διαφοροποίηση των πηγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καλύτερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Σε αυτή την τελευταία επιλογή αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι μια επιλογή για την Ευρώπη.

Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο».