Κ. Σιφναίος: Στρατηγικά Πλεονεκτήματα Έχει το Πλωτό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Ώθηση στην ελληνική και περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να δώσει το πλωτό τερματικό LNG που σχεδιάζει η Gas Trade στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η διοίκηση της εταιρείας εντοπίζει σημαντικές συνέργειες τόσο σε ότι αφορά τον αγωγό ΤΑΡ, όσο και στη διασύνδεση της χώρας μας με τη Βουλγαρία.

Όπως τόνισε ο κ. Κωστής Σιφναίος, διευθυντής ανάπτυξης της Gas Trade, μιλώντας στο συνέδριο South East Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ, το έργο είναι ιδιαίτερα υποσχόμενο αν αναλογιστεί κανείς και την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος για να εξάγει αέριο στην Ευρώπη μέσω σταθμού LNG στο Βασιλικό. Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργειακές εξελίξεις στο Ισραήλ καθιστούν απόλυτα ορθολογικό το σχέδιο του LNG στην Αλεξανδρούπολη, μιλώντας μεσοπρόθεσμα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος από την Ε.Ε.

Από τη στιγμή που το αέριο θα φτάσει στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης, θα υπάρχουν αρκετές διαφορετικές δυνατότητες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να εξαχθεί προς τη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες στα βόρεια των συνόρων μας, οι οποίες έχουν ανάγκη την διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου προκειμένου να απεξαρτηθούν από την Ρωσία. Επίσης, υπάρχει πάντα η δυνατότητα σύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ, ώστε το αέριο να μεταφερθεί προς δυσμάς, ή ακόμα και η περίπτωση της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, ο κ. Σιφναίος θεωρεί ότι το τερματικό βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για να εκμεταλλευτεί τις σημερινές εξελίξεις και κατά συνέπεια έχει λογική σαν επιχειρηματική προσπάθεια, αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο για το LNG στην Αλεξανδρούπολη είναι ότι μπορεί να γίνει το πρώτο έργο του είδους του που θα υλοποιηθεί στην περιοχή μας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι περισσότερες άδειες (οι τελευταίες αναμένεται να απονεμηθούν μέσα στο φετινό καλοκαίρι) και ο σχεδιασμός κάνει λόγο για λειτουργία από το 2016.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=82773