Χάρτης της ΕΕ αναβαθμίζει τη σημασία του LNG στο Βασιλικό

Χάρτης της ΕΕ αναβαθμίζει τη σημασία του LNG στο Βασιλικό.
Τη σημασία του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό αναδεικνύει ο νέος χάρτης για τα τερματικά υγροποίησης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε προ ημερών, καθώς πρόκειται για το μοναδικό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνει ότι τα σχέδια που υπάρχουν γι’ αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου και δημιουργία καινούριων τερματικών αποϋγροποίησης είναι προς όφελος της Κύπρου.

«Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι δυνητικοί μας πελάτες οι οποίοι θα ψάχνουν για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η γεωγραφική μας εμβέλεια είναι ευνοϊκή», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με τον Υπουργού Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ΕΕ κοιτάζει εναλλακτικές πηγές και διαδρομές για να διασφαλίσει την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και, όπως είπε, το πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τερματικό στο Βασιλικό συνάδει πλήρως με τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς.

«Η Κύπρος πρέπει να βρει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να κάνει τη διαφορά και σε σχέση με την τροφοδοσία της ΕΕ, διότι όσον αφορά στην κατανάλωση της ΕΕ, οι επιβεβαιωμένες ποσότητες είναι αμελητέες», είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης αναμένεται να εγκαινιάσει εκστρατεία επισκέψεων σ’ ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν υποδομές υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων είναι η Κροατία, η Ρουμανία και η Ιταλία.

«Θ’ ακολουθήσουν συζητήσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες και συνέδριο στη Μάλτα, το οποίο συνδιοργανώνει η Κύπρος με τη Μάλτα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός Ιουλίου», πρόσθεσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι συναντήσεις μ’ εκπροσώπους της Deutche Bank και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνεχίζονται και αφορούν στην εξέταση της πιθανότητας συμμετοχής τους στη χρηματοδότηση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

«Αλλά έως ότου μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα πλάνο βιωσιμότητας του τερματικού, δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες», εξήγησε.

Ο Υπουργός έκανε αναφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι δεσμευμένη να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4 γεωτρήσεις σε περίοδο, περίπου 12-18 μηνών, με την έναρξη της πρώτης γεώτρησης να τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του καλοκαιριού.


http://www.sigmalive.com/news/energia/135217