Σύσκεψη για την επέκταση του δικτύου ΔΕΠΑ στην Αν. Μακεδονία-Θράκη

Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Παυλίδη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή συνάντηση εργασίας με θέμα την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου για οικιακή χρήση σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Κατά τη διάρκειά της συνάντησης συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της ΔΕΠΑ ΑΕ η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης, (και οικιακής χρήσης) μήκους 340 χλμ., στα πέντε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Ο προϋπολογισμός της φάσης αυτής προσδιορίστηκε στα 21,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5,5 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020 και τα υπόλοιπα η ΔΕΠΑ ΑΕ.

Πρόθεση του κ. Παυλίδη είναι η πλήρης κάλυψη των πόλεων με δίκτυα υποδομής και για τον σκοπό αυτό η περιφέρεια θα διαθέσει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Η ΔΕΠΑ ΑΕ συμφώνησε για την επέκταση των δικτύων στο σύνολο των πόλεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί δανειακή χρηματοδότηση χαμηλού επιτοκίου για να καλύψει τη συμμετοχή της. Προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτελικές δομές και ειδικές υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση εργασίας στην Αθήνα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με υψηλές πιθανότητες.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα δίκτυα στις συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

«Εργαζόμαστε συγκροτημένα για να καλύψουμε κάθε χρηματοδοτικό κενό διερευνώντας το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και πρόσθετης χρηματοδότησης του έργου ώστε στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο να ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Το όφελος των καταναλωτών - πολιτών αλλά και της ανταγωνιστικότητας της περιοχής θα είναι πολύ μεγάλο. Ζητούμε τη στήριξη όλων των παραγόντων του τόπου για την ολοκλήρωσή του. Σε δεύτερη φάση στόχος μας είναι να καλυφθούν και οι υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας», τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.