Υπουργός Ενέργειας: Μεγάλο το ενδιαφέρον για τον γ' γύρο


Βρυξέλλες: Έντονο είναι το ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον γ' γύρο αδειοδότησης που προκηρύχθηκε προ διμήνου, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, στους συμμετέχοντες στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, για τον ρόλο της Κύπρου στο ενεργειακό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου, που διοργάνωσε το «Natural Gas Europe». Σε χαιρετισμό του στο ίδιο συνέδριο, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Μάρος Σέφκοβιτς, χαρακτήρισε την Κύπρο ως «παίκτη-κλειδί» στην Ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά θέματα.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, από την πλευρά του, εξήγησε πως η ανακάλυψη του κοιτάσματος-μαμούθ «Ζορ» από την ΕΝΙ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την Κύπρο, αφού η ανακάλυψη έγινε σε ανθρακικές δομές σε αρχέγονους υφάλους, δηλαδή ακριβώς παρόμοιες δομές που έχουν εντοπιστεί γύρω από τον «Ερατοσθένη» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτός ήταν και ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στον γ' γύρο αδειοδότησης, εξήγησε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημερώνοντας ότι αφορά τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τα οποία, όπως είπε, υπήρξε «ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον από πολυεθνικές». Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μέχρι 22 Ιουλίου και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προβλέπεται να καταλήξει με υπογραφές συμβολαίων και αδειοδότησης στις αρχές του 2017.

«Πολλοί έχουν αναρωτηθεί γιατί η Κύπρος έχει προχωρήσει με τον νέο γύρο αδειοδότησης, σε μια περίοδο που λόγω των τιμών πετρελαίου οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές. Ναι, αυτό ήταν ένα δίλημμα για μας, αλλά το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά την ανακάλυψη του Ζορ ήταν επίσης σημαντικό κριτήριο, με στόχο να αποδειχθεί το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου», υπέδειξε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Πρόσθεσε πως οι εταιρείες που έχουν ήδη δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης είχαν επίσης έντονη επιθυμία για ανανέωση των αδειών τους, παρά τις σημαντικές περικοπές στις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες και σε δαπάνες για έρευνες.

Επίσης, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε ότι την περασμένη Δευτέρα -στις 23 Μαΐου- έληξε η επταετής άδεια εξερεύνησης για το τεμάχιο «12».  Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό σημαίνει ότι το τεμάχιο, σύμφωνα με τη σύμβαση, εκχωρείται πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εξαίρεση την ανακάλυψη "Αφροδίτη"». Τώρα συζητούμε με τους ανάδοχους -Noble, BG, Delek- το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον υπουργό τέθηκε ερώτηση για τον ισχυρισμό της Noble, ότι συνεχίζει να έχει τα δικαιώματα όχι μόνο του κοιτάσματος αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος, δηλαδή μέχρι το κέντρο της γης στην περιοχή που καλύπτει το «Αφροδίτη». Αυτό δεν είναι ορθό, περιορίστηκε να απαντήσει ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας, απαντώντας σε ερωτήσεις συνέδρων, υπέδειξε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για εργοστάσιο υγροποίησης στην Κύπρο. Ωστόσο οι ποσότητες του κοιτάσματος -υπολογίζονται τώρα στα 4,5 τρισ. κυβικά πόδια- δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. «Έτσι, αυτό που εξετάζουμε τώρα είναι η ρευστοποίηση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος μέσω της Αιγύπτου,  η οποία έχει πολλές ανάγκες, ενώ μέρος του φυσικού αερίου θα διοχετεύεται και προς την Κύπρο για εγχώρια κατανάλωση». Διευκρίνισε πως στην Αίγυπτο, πέραν της διάθεσης αερίου για τις ανάγκες της χώρας, μπορεί να διατίθεται και στις εκεί εγκαταστάσεις υγροποίησης για διάθεση σε άλλες αγορές. 

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία συμφωνία της περασμένης Κυριακής, μεταξύ κυβέρνησης του Ισραήλ και των ανάδοχων του Λεβιάθαν, δηλαδή τις Noble και Delek, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως θετική και για την Κύπρο, αφού η ανάπτυξη του Λεβιάθαν επιτρέπει στους ανάδοχους και σειρά συνεργειών με την ανάπτυξη του «Αφροδίτη». 

Noble: Συνέργειες για «Λεβιάθαν» και «Αφροδίτη»


Αξίζει να σημειωθεί ότι για συνέργειες που δημιουργούνται πλέον στην ανάπτυξη του «Λεβιάθαν» και του «Αφροδίτη», μίλησε την Τρίτη σε διεθνές συνέδριο για το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο που οργάνωσε η UBS, o Κεν Φίσιερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της Noble Energy.

Σύμφωνα με την παρουσίαση στους επενδυτές και με τα όσα ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις, το κοίτασμα «Αφροδίτη» παρέχει «μακροπρόθεσμη δυνατότητα επιλογής για την εξυπηρέτηση της περιφερειακής ζήτησης». 
 
Ο ίδιος υπέδειξε ότι θεωρείται πολύ σημαντική η εισδοχή της BG/Shell στην κοινοπραξία του «Αφροδίτη», αφού φέρνει μαζί της «σημαντικές τεχνικές, οικονομικές και εμπορικές δυνατότητες».

Επίσης, ενημέρωσε τους επενδυτές ότι υποβλήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας το Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης του «Αφροδίτη» και πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργειών με την ανάπτυξη του «Λεβιάθαν». 
 
Τέλος, ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί δυνητικοί αγοραστές και δυνατότητα εξαγωγών σε Αίγυπτο και Ευρώπη, ενώ ποσότητες 60 - 100 δισ. κυβ. ποδών την ημέρα θα χρειάζεται και η ίδια η Κύπρος.

philenews.com