Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση

Νίκος Λυγερός, Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση
Παρουσίαση του βιβλίουμε τίτλο: «Aποκλειστική Oικονομική Zώνη. Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Banquet, Tετάρτη 07/03/2012


Γεμάτοι ικανοποίηση, έφυγαν οι χίλιοι περίπου παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση του βιβλίου «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη- Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση» των Δρ. Θ Καρυώτη, του Δ/ντη Ενέργειας Κύπρου κο Σ. Κασσίνη και του Δρ. Ν. Λυγερού, από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. 

Η παρουσίαση ήταν πλήρης, και έδινε σε καθέναν να καταλάβει τι είναι ΑΟΖ, καθώς και την σπουδαία σημασία της για τα εθνικά θέματα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας . Ο κος Κασσίνης περιέγραψε το τι έκανε η Κύπρος και το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Ο κος Λυγερός μέσα από χάρτες έδωσε σε όλους να καταλάβουν τι περιλαμβάνει η ΑΟΖκαι τι πλούτο οικονομικό και γεωστρατιγικό κρύβει για την Ελλάδα. Ο κος Καρύώτης εξιστόρησε την πορεία της ΑΟΖαπό το 1982 έως σήμερα. 

Όμως πέρα από την ικανοποίηση υπήρχε και μια θλίψη και απογοήτευση, γιατί φάνηκε πόσο μικροί και λίγοι είναι οι πολιτικοί της χώρας μας. Θλιβερή η παρουσία των Λοβέρδου και Δήμα που παρευρέθησαν για να κάνουν προεκλογική ομιλία. Συγκρινόμενοι με τον Κύπριο πολιτικό κο Κασσίνη, ήταν νάνοι. Απέναντι σε έναν άνθρωπο που απλά κάνει έργο αυτοί αρκέστηκαν στα λόγια περί «θερμοσίφωνες» και «συγκυβέρνηση». 

Ο κος Κασσίνης αποκάλυψε πως πριν λίγους μήνες, όταν οι Νορβηγοί επιστήμονες έκαναν έρευνες στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, τα Τούρκικα αεροσκάφη έκαναν προκλητικούς ελιγμούς από πάνω τους. Ο ίδιος είπε στους Νορβηγούς όταν του τηλεφώνησαν αναστατωμένοι από την κυβέρνηση: «Αν τολμούν οι Τούρκοι ας σας βυθίσουν. Αλλά δεν θα τολμήσουν γιατί θα βάλουν όλη την ΕΕ σε εμπόλεμη κατάσταση απέναντι τους» 

Ο Δρ. Λυγερός ζήτησε από όλους να κατευθύνουμε εμείς τις εξελίξεις και να μην περιμένουμε από τους πολιτικούς. Ζήτησε από όλους μας να κάνουμε το καθήκον μας ως Έλληνες. 

Ο Δρ. Καρυώτης αποκάλυψε ότι από την δεκαετία του 80 έχει ζητήσει από τον κο Κάρολο Παπούλια και τον κο Γιάννη Καψή (μετά από προτροπή του Α Παπανδρέου) να τους ενημερώσει για το θέμα της ΑΟΖ, αλλά ακόμα περιμένει το τηλεφώνημά τους. Ιδιαίτερη θετική αναφορά έκανε στον δημοσιογράφο κο Μ. Ιγνατίου, για το ενδιαφέρον του εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα αυτό. 

Ο συντονιστής της παρουσίασης και επιμελητής του βιβλίου κος Β Κικίλιας αφού απεκάλεσε αρκετές φορές τον κο Λοβέρδο «φίλο» του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Α Σαμαρά, για να εισπράξει χειροκροτήματα από 20 -30 προσκεκλισμένους. (πηγή: http://antimnimoniaki.com/)