Συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Letta

Συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Letta.
"Συζητήσαμε ακόμα για την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Ευρώπης, αλλά και εκείνων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου που μας αφορά περισσότερο. Οι εκτεταμένες ακτές των ευρωπαϊκών κρατών και τα νησιωτικά κράτη-μέλη δίνουν ιδιαίτερη γεωστρατηγική διάσταση στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και αυτό πρέπει επίσης να το αναδείξουμε από κοινού.

Η Μεσόγειος θα παίζει όλο και σπουδαιότερο ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και άλλωστε η ενέργεια είναι κρίσιμη στον αγώνα που δίνει όλη η Ευρώπη, για να κερδίσει και τη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Και εδώ υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια κοινών πρωτοβουλιών ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου.

Ακόμα, μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, υποστηρίζουμε από κοινού την ανάδειξη της Αδριατικής και του Ιονίου σε αυτό που ονομάζεται “macro-region”, μείζονα ευρωπαϊκή περιοχή θα την έλεγα, που θα επισπεύσει όλες τις συνέργειες για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Τέλος, συζητήσαμε και για τις μεγάλες δυνατότητες συνεργειών και συνεργασίας που προσφέρει η δημιουργία του αγωγού TAP από το Αζερμπαϊτζάν έως την Ιταλία μέσω Ελλάδας. Ο TAP αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για τις δυο χώρες μας και για τη μεταξύ τους συνεργασία. Ο αγωγός αυτός μετά την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία, θα διαπερνά την Αδριατική. Είναι από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει ποτέ στη Νότια Ευρώπη και θα έλεγα ότι δίνει μια τελείως καινούργια διάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Ο TAP υπογραμμίζει πόσο μεγάλα περιθώρια συνεργασίας έχουμε με την Ιταλία, όπως και με την Αλβανία. Και να φανταστεί κανείς ότι είμαστε μόνο στην αρχή μιας στρατηγικής που θα αναβαθμίσει εξαιρετικά τις χώρες μας."

http://www.primeminister.gov.gr/2013/07/29/12304