Οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ

Οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.
Τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρουσίασε την Πέμπτη ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Οι προτάσεις αφορούν: 1) την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη συνοχή, 2) την εμβάβυνση της ΕΕ και την ολοκλήρωση της ευρωζώνης, 3) τη μετανάστευση και την κινητικότητα, 4) τη θαλάσσια πολιτική. Η έγκρισή τους ήταν ομόφωνη.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ. Κεντρική ιδέα είναι η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της, με συμπερίληψη όλων των εκφάνσεών της, και όχι μόνον των αναπτυξιακών πτυχών. Οι δράσεις που θα αναληφθούν θα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στην «Ατζέντα Ανάπτυξη και Απασχόληση στους τομείς Θάλασσας και Ναυτιλίας», ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, η Θαλάσσια Στρατηγική Ασφάλειας κ.ά

«Στοχεύουμε να συνεργασθούμε στενά με εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να προωθήσουμε στρατηγικές και πολιτικές προς το κοινό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να αξιοποιηθεί και η πρόσφατη έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν και καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη θαλάσσια ανάπτυξη.

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=524663