Μερίδιο στο Αφροδίτη θέλει κινέζικη εταιρεία

Κυπριακή Οικονομία

Σε συζητήσεις για την αγορά του 30-40% του οικοπέδου Αφροδίτη βρίσκεται η εταιρεία ενέργειας China National Offshore Oil Corp. σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. 

Σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Globes» αναφέρει ότι η κινέζικη εταιρεία China National Offshore Oil Corp. επέδειξε επίσης ενδιαφέρον για συνεργασία στο οικόπεδο Λεβιάθαν αποστέλλοντας εκπροσώπους της στο Ισραήλ αρκετές φορές για συνομιλίες όπως σημειώνεται, ενώ οι συνεργάτες του Λεβιάθαν προτίμησαν τελικά την εταιρεία Woodside καθώς διαθέτει περισσότερη πείρα στα έργα πλωτών μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Όπως σημειώνεται ενδιαφέρον για συμμετοχή φαίνεται να έχει δείξει και η αυστραλιανή εταιρεία Woodside Petroleum Ltd. 

Η Noble Energy κατέχει το 70% των δικαιωμάτων του οικοπέδου που βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, ενώ οι ερευνητικές μονάδες της Delek Group Avner Oil and Gas LP και Delek Drilling Limited Partnership κατέχουν από 15%. 

Tο οικόπεδο Αφροδίτη που συνορεύει με τη βόρεια περιοχή του Λεβιάθαν, υπολογίζεται ότι διαθέτει 1,4 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. 

Η ποσότητα, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αρκετή για να δικαιολογεί τη δημιουργία πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα επέτρεπε στην κινέζικη εταιρεία να εξάγει φυσικό αέριο σε κινέζικες επιχειρήσεις.


http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=200753