Συνέδριο Economist: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Συνέδριο Economist: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο».
Η Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κομμάτι των νέων ενεργειακών δρόμων που ανοίγονται από την Ανατολή προς τη Δύση, τόνισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου.
Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο διότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως είναι, για παράδειγμα, η κατασκευή του αγωγού TAP που θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη ή ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB . Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του αποθηκευτικού χώρου υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και η κατασκευή ενός ή δύο επιπλέον αποθηκευτικών χώρων στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε επίσης ότι τα νέα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και οι έρευνες που ξεκίνησαν στον ελλαδικό χώρο, ενισχύουν τον ρόλο της ανατολικής Μεσογείου ως αναδυόμενης πηγής ενεργειακής ασφάλειας.

Konstantin Simonov, Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής, National Energy Security Fund, Ρωσία

«Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ στη SOCAR αποτελεί μια παραβίαση, δεν μπορείς δηλαδή να πουλήσεις εγκαταστάσεις που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εταιρείες εκτός. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια στις Βρυξέλλες», ανέφερε από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov.
Ο ίδιος μετέφερε ότι η Ρωσία «προσπαθεί να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πως ο South Stream δεν είναι ένα έργο με στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου της σε αυτό το κομμάτι, σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, ή να αυξήσει την πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει στην Ευρώπη», για να καταλήξει: «Το θέμα είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. Διότι αυτήν τη στιγμή έχουμε την Ουκρανία ως διαμετακομιστική χώρα, ως χώρα transit, και σίγουρα πρέπει να την προστατεύσουμε. Αλλά η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ απλή. Αυτήν τη στιγμή, τον επόμενο χειμώνα, και δεν μιλάω για τις επόμενες δεκαετίες, τον επόμενο χειμώνα, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα. Τι θα συμβεί λοιπόν αύριο το πρωί;».

«Η απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε», πρόσθεσε, παραθέτοντας στοιχεία αναφορικά με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και επισημαίνοντας ότι αυτές, το 2013, αφορούσαν κυρίως στη Γερμανία / 41 bcm, στην Τουρκία / 26,7 bcm, στην Ιταλία / 25,3 bcm και στη Βρετανία / 16,6 bcm (στην Ελλάδα εξήχθησαν 2,6 bcm).

Σπύρος Παλαιογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ

Σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για χρονική επέκταση των αδειών διανομής, διεύρυνση των γεωγραφικών περιοχών που δραστηριοποιούνται οι ΕΠΑ και θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης δικτύων και χρήσης αερίου από τους καταναλωτές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της χρήσης LNG στη ναυτιλία και της αεριοκίνησης στα οχήματα.
Ο κ. Παλαιογιάννης,επεσήμανε ότι ο τομέας ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το τοπίο παραμένει αβέβαιο με κίνδυνο να απαξιωθούν παραγωγικές επενδύσεις. Παράλληλα, δεν απέκλεισε πιθανή επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΠΑ από τη μετακύληση του κόστους από τις ρήτρες take or pay.
Σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του ιδρυτή και γενικού διευθυντή του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov, ο οποίος δεν απέκλεισε επιπλοκές στη διαδικασία προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τον επερχόμενο χειμώνα, ανέφερε ότι πρόκειται για μία στάση η οποία πλήττει την έως τώρα αξιοπιστία της ρωσικής πλευράς στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.


Rikard Scoufias, Country Manager, Greece, Trans Adriatic Pipeline (TAP)

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου στρατηγικού διαδρόμου που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθυντής Ελλάδος της TAP Rikard Scoufias.
Έσπευσε, παράλληλα, να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «δυνατό παίκτη» στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Για τον αγωγό TAP ανέφερε ότι το 2020 θα είναι έτοιμος να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη. Η επιτυχία αυτής της επένδυσης, όπως είπε ο κ. Scoufias, εξαρτάται από την κατανόηση της σημασίας του έργου από όλους τους εμπλεκόμενους και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις τους και οι ανησυχίες τους.


Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός αναλυτής

Στα 20 οικόπεδα διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για οικόπεδα μεγάλου μεγέθους, όπως είπε, τα οποία ακουμπούν στη λεγόμενη «μέση γραμμή» που υπάρχει με τις γειτονικές χώρες. Υπενθύμισε ότι το 5% των εσόδων από τη μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, θα δίνονται στις Περιφέρειες στις οποίες βρίσκονται οι περιοχές των ερευνών.
Ο κ. Λυγερός τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη ΝΑ Ευρώπη, λειτουργώντας όχι μόνο ως ενεργειακό πέρασμα αλλά και ως χώρα παραγωγής ενεργειακών πόρων.


Σάββας Σεϊμανίδης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών (EREF)

Στα 30 GW ανέρχεται η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών (EREF) Σάββας Σεϊμανίδης. Οι επενδύσεις αυτές, όπως είπε, έχουν δημιουργήσει περίπου 1,25 εκατ. θέσεις εργασίας.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, επεσήμανε ο κ. Σεϊμανίδης και πρόσθεσε ότι τα άμεσα οφέλη είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ο περιορισμός των εισαγωγών καυσίμων από χώρες εκτός Ε.Ε. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα κλιματική στρατηγική στο πλαίσιο της «Λευκής Βίβλου» για το 2030.
Ο κ. Σεϊμανίδης υποστήριξε ότι η Κομισιόν, εν όψει των όποιων θεσμικών αλλαγών, θα πρέπει να συνυπολογίσει το γεγονός ότι στην Ε.Ε. εξακολουθεί να υπάρχει κρατική επιδότηση επικίνδυνων και ρυπογόνων μορφών ενέργειας.


Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος της ΔΕΗ

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» θα διασφαλίζουν το μέγιστο συμφέρον για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΔΕΗ-3,17% Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist.
Ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ακόμα ότι 4 από τους 5 ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και έχουν κληθεί να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Επίσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να αυξήσει την παραγωγικότητά της.
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνοντας ότι την τελευταία τετραετία η ΔΕΗ έχει κάνει επενδύσεις περίπου 4 δισ. ευρώ. Τόνισε ακόμα ότι από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων περίπου 520 εκατ. ευρώ και παράλληλα εξέδωσε με επιτυχία εταιρικό ομόλογο.


Roberto Poti, Executive Vice-president, Edison, Italy

Αλλαγή του κλίματος στην ελληνική αγορά ενέργειας διαπιστώνει σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Edison Ιταλίας Roberto Poti, αναφερόμενος στην παρουσίαση των οικοπέδων υδρογονανθράκων αλλά και την προωθούμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία καλωσόρισε ως προϋπόθεση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, επισήμανε την ανάγκη η μείωση των τιμών να μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές μέσω της λειτουργίας του ανταγωνισμού και στάθηκε στην παράμετρο της φορολογικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

O ίδιος παρατήρησε ότι η Ευρώπη οδηγείται από τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς, η οποία - κατά τη γνώμη του - έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα.


Ανδρέας Τζούρος, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ., Elpedison Power και Elpedison Energy

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων και μετρητών μπορεί να συνδράμει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας εξέφρασε ο εκτελεστικός πρόεδρος Δ.Σ. της Elpedison Power και της Elpedison Energy Ανδρέας Τζούρος.

Όπως είπε, η μαζική είσοδος των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια υποκατέστησε σε μεγάλο ποσοστό την παραγωγή από συμβατικές μονάδες. Στο ίδιο πλαίσιο, διαπίστωσε αστάθεια στα δίκτυα και αύξηση της μεταβλητότητας των τιμών.
Αναφορικά με την ελληνική αγορά ενέργειας, μίλησε για σοβαρό έλλειμμα ανταγωνισμού, «παρ' όλες τις επενδύσεις σε μονάδες τελευταίας τεχνολογίας», αλλά και για εν εξελίξει μετασχηματισμό της. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τη μεταβλητότητα των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Μιλτιάδης Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)


Για επικρατούσες σύνθετες συνθήκες στην ελληνική αγορά ενέργειας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Μιλτιάδης Ασλάνογλου, αναφερόμενος σε παραμέτρους όπως η διείσδυση των ΑΠΕ και η είσοδος νέων καυσίμων.

Αναδεικνύοντας ως στόχο την αποτελεσματικότητα στη χρήση πόρων, κεφαλαίων και ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου), προέκρινε τη διεύρυνση των αγορών, την επίτευξη συνεργειών και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.
Εν μέσω των εν εξελίξει διεργασιών στην ελληνική αγορά ενέργειας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η όποια αξία προέρχεται από εθνικούς πόρους, όπως ο λιγνίτης, «θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή».

Αντώνης Μεταξάς, Διαχειριστής Εταίρος, Metaxas & Associates Law Firm


Την αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη σύζευξη της βιομηχανικής και ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα εισηγήθηκε από το βήμα του Economist ο διαχειριστής εταίρος της Metaxas & Associates Law Firm Αντώνης Μεταξάς, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας στην οποία - όπως είπε - πρώτα ορίστηκε το ποσό της τιμής της ενέργειας που καθιστά ανταγωνιστικούς τους βιομηχανικούς κλάδους και έπειτα ακολούθησε μία σειρά από ρυθμιστικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτήν τη βάση.


Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής, Η Ναυτεμπορική

«Μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη, ιδίως εν μέσω της ρευστότητας η οποία χαρακτηρίζει την τρέχουσα διεθνή συγκυρία, αποτελεί η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η οποία στην πραγματικότητα καθιστά πιο ανεξάρτητες τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες», σημείωσε στο συνέδριο του Economist ο γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές.
«Η Ε.Ε. κινείται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της συνοχής ανάμεσα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με γνώμονα συν τοις άλλοις την επίτευξη των στόχων προς το 2030 με τρόπο οικονομικά αποδοτικό», ανέφερε.



http://www.naftemporiki.gr/finance/story/831707/sunedrio-economist-i-ellada-mporei-na-apotelesei-energeiako-kombo