O ιταλικός κολοσσός Edison επενδύει στον ελληνικό ενεργειακό τομέα

Το πρώτο επίσημο ενδιαφέρον μεγάλου ξένου επενδυτή για τη συμμετοχή στις έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης απέσπασε από τον όμιλο Edison, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε στην έδρα της εταιρίας στο Μιλάνο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της 130 ετών ιταλικής εταιρίας Bruno Lescoeur. Ο τελευταίος τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης: «Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την παρουσία μας ως πρώτου ξένου επενδυτή στον ελληνικό ενεργειακό τομέα και να διαπιστώσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε σε πολλά σημαντικά θέματα. Εκτός από την παγιωμένη παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου η Edison προσβλέπει σε περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης, επιβεβαιώσαμε στον κ. υπουργό τη δέσμευσή μας για την έρευνα υδρογονανθράκων, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή της Edison στο νέο bid round (σ.σ. Μεγάλο γύρο) ερευνών και για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου IGI και IGB που αναπτύσσουμε από κοινού με την ΔΕΠΑ».

Ο κ. Lescoeur με τη δήλωση αυτή έκανε γνωστό και το ενδιαφέρον του ομίλου για την υλοποίηση του αγωγού Ιταλίας – Ελλάδας (IGI) αλλά και του διασυνδετήριου αγωγού ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βουλγαρία (IGB). Σημειώνεται ότι Edison και ΔΕΠΑ συνεργάζονται για αυτά τα δύο σχέδια.

Ο κ. Μανιάτης από την πλευρά του αναφέρθηκε πέρα, από τη σημασία της συμμετοχής της Edison στους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων, και στη σπουδαιότητα της μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον αγωγό East – Med (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα) στα Βαλκάνια μέσω του IGB και στην Ιταλία μέσω του IGI.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τομέας στον οποίο η Edison δραστηριοποιείται στη χώρα μας ήδη από το 2008 με τη συνεργασία μεγάλων ελληνικών εταιριών.

Πηγή: zougla.gr