“Πράσινο” για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου

Η αιολική ενέργεια στην Ευρώπη και ειδικά στη Βρετανία θα λάβει μεγάλη ώθηση αφού ανακοινώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου πάρκου στον κόσμο.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας, Εντ Ντέιβυ ενέκρινε μια αιολική συστοιχία 400 ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή 120 χιλιόμετρα από την ακτή του Γιόρκσαϊρ της βόρειας Αγγλίας.

Το έργο με την ονομασία Dogger Bank Creyke Beck με συνολική ισχύ 2,4 Γιγαβάτ θα καλύψει μια επιφάνεια 1.100 τετρ. χιλιομέτρων και θα κοστίσει από εννέα έως 12 δισ. δολάρια.

Όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να καλύψει το 2,5% των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας, που μεταφράζονται σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η τοποθεσία θεωρείται ιδανική λόγω του μικρού βάθους του θαλάσσιου πυθμένα στα 30 μόλις μέτρα. Κι αυτό διότι η εγκατάσταση των θεμελίων και των ανεμογεννητριών θα είναι ευκολότερη. Πάντως μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από κάποια εταιρεία επισκόπησης του βυθού.

Εάν και εφόσον το έργο ολοκληρωθεί θα πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο από την ακτή υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το οποίο μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε τριπλάσια κλίμακα από αυτή που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με τον Ντέιβυ το έργο αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία νέων “πράσινων” θέσεων εργασίας. Μόνο η αιολική ενέργεια έχει δημιουργήσει 34.500 θέσεις εργασίας από το 2010 με επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 14,5 δισ. στερλινών.

Η Βρετανία διαθέτει 1.200 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 4 Γιγαβάτ.

econews