Σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα... Νορβηγία

Το φιλόδοξο σχέδιο που θα λύσει μια για πάντα το ασφαλιστικό και το μεγάλο πρόβλημα για την υλοποίησή του.


Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, που αν υλοποιηθεί μπορεί να λύσει άπαξ δια παντός το οικονομικό πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων και κατ' επέκταση των συντάξεων μας (και όχι μόνο) έχουν κατά νου στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη το νορβηγικό μοντέλο, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τους πόρους από το φυσικό αέριο που κρύβεται στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, για να λύσει το χρόνιο ασφαλιστικό πρόβλημα. Ως γνωστόν, οι Νορβηγοί έχουν συστήσει ένα fund στο οποίο πηγαίνει ένα μέρος από τα έσοδα που εξασφαλίζει η χώρα από το πετρέλαιο της.

Το fund, κατόπιν επενδύει σε ασφαλείς τοποθετήσεις ένα μέρος των κεφαλαίων του κι έτσι όχι μόνο διασφαλίζει τα έσοδα από το πετρέλαιο, αλλά τα αυξάνει κιόλας.
Στη λογική αυτού του fund λοιπόν στήνεται ειδικό Ταμείο στο οποίο αρχικά θα πηγαίνουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το Ταμείο αυτό θα είναι μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ, με τη διαφορά ότι τα λεφτά που θα βγάζει από τα πωλητήρια, θα τα κατευθύνει προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν κολλήσει για τα καλά και δεν προβλέπεται να ξεκολλήσουν στο άμεσο μέλλον. Κατά συνέπεια, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν να περιμένουν σε μεγάλη ανάσα, η οποία, στην πραγματικότητα, θα επιτευχθεί μόνο όταν βρούμε και αξιοποιήσουμε το αέριο. Τότε, όντως, έχουμε την πιθανότητα να γίνουμε ...Νορβηγία.