Φώτα ξεκινά η νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Αμαθούσα»
Λευκωσία: Ανήμερα των Φώτων είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η νέα γεώτρηση του Saipem 10000 στον στόχο «Αμαθούσα», κρατώντας για το επόμενο τρίμηνο και συγκεκριμένα μέχρι και τις 19 Μαρτίου όλους τους ενδιαφερόμενους σε αγωνία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το Saipem 10000 ολοκληρώνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες τις διαδικασίες ασφάλισης και δοκιμών της γεώτρησης στον «Ονασαγόρα» και προετοιμασίας για τη μετακίνηση σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του σημείου γεώτρησης στον «Ονασαγόρα», κοντά στα σύνορα του τεμαχίου «9» με το τεμάχιο «12» και περίπου 30 χιλιόμετρα από το σημείο της δεύτερης γεώτρησης στο «Αφροδίτη».
Τα ελικόπτερα και τα ειδικά πλοία που εξυπηρετούν καθημερινά το γεωτρύπανο, θα διανύουν περίπου 155 χλμ. (84 ν.μ.), που είναι η απόσταση μεταξύ λιμανιού Λάρνακας και του γεωτρύπανου, δηλαδή οι χρόνοι πτήσεων και πλεύσης αντίστοιχα θα αυξηθούν κατά 30% περίπου.
Σύμφωνα με δύο νέες οδηγίες προς αεροναυτιλλομένους και ναυτιλλομένους που εξέδωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, παρατείνονται τα μέτρα προστασίας του Saipem 10000 με απαγόρευση πτήσεων σε χαμηλό ύψος στην περιοχή, όπως και πλοίων σε μικρή ακτίνα από το γεωτρύπανο στον «Ονασαγόρα» μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα ξεκινούν ανάλογα μέτρα προστασίας στο σημείο γεώτρησης στην «Αμαθούσα».
Ο στόχος της γεώτρησης είναι σε βάθος σχεδόν 2.700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού σε γεωλογικό σχηματισμό που διαμορφώθηκε αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν τον γεωλογικό σχηματισμό της περιοχής της γεώτρησης στον «Ονασαγόρα».
Το γεγονός ότι πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό που μέχρι τώρα δεν έχει ερευνηθεί με πραγματική γεώτρηση στην περιοχή, καθιστά τη δεύτερη γεώτρηση της ΕΝΙ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους ειδικούς, αλλά και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα ακόμα πιο αινιγματικά. Πάντως, οι ενδείξεις από τα δισδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμογραφικά δημιουργούν ελπίδες για σχετικά σημαντικό κοίτασμα, αν τελικά αυτό υπάρχει εκεί.
Επίσης, τα αποτελέσματα της γεώτρησης στην «Αμαθούσα» θεωρούνται πλέον εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της υπόθεσης των υδρογονανθράκων για την Κύπρο, σε αντίθεση με τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα», που δεν ήταν ζωτικής σημασίας. Τα αποτελέσματα θα κρίνουν και τα επόμενα βήματα της ΕΝΙ, που έχει προγραμματίσει ακόμα δύο γεωτρήσεις, πλέον πολύ πιο κοντά στις κυπριακές ακτές, η διάταξη των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τα αποτελέσματα της γεώτρησης που ξεκινά τα Φώτα.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένει τα ευρήματα από τη γεώτρηση στο «Αμαθούσα» και η γαλλική Total, αφού και στα τεμάχια 10 και 11 που έχει τα δικαιώματα, υπάρχουν αρκετά γεωλογικά αινίγματα ως προς την ενδεχόμενη διαμόρφωση κοιτασμάτων, κάποια από τα οποία ενδεχομένως να επιλύσει η γεώτρηση του Saipem 10000.
Στο μεταξύ, ο μέχρι τώρα προγραμματισμός είναι εν μέρει ρευστός, αφού η επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων από τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» που θα ολοκληρωθεί σε έξι εβδομάδες περίπου, ενδεχομένως να δώσει πιο πλήρη εικόνα για τη γεωλογική διαμόρφωση σε όλη την περιοχή, οπότε και μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει στην ΕΝΙ ακόμα δύο γεωτρήσεις μετά τον «Ονασαγόρας» και την «Αμαθούσα», με τους άλλους δύο στόχους να είναι ο «Ζήνων» και ο «Κινύρας».
Πηγή: cytoday.eu