«Κλείδωσε» το master plan Βασιλικού - Ενεργειακός πυρήνας της Κύπρου καθίσταται η περιοχή Βασιλικού
Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να οδηγηθεί εκτός απροόπτου την Τετάρτη 20 Μαΐου το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Master Plan) της Περιοχής Βασιλικού. Το σχέδιο αντικατοπτρίζει πρακτικά την ολοκλήρωση της βιομηχανικής ενεργειακής ανάπτυξης στην περιοχή σε βάθος δεκαετιών. Έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις, ανησυχίες και διαμάχες με τις κοινότητες, το master plan του Βασιλικού έχει "κλειδώσει" κι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα το καταθέσει την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
"Τα βρήκαν" Λακκοτρύπης- κοινότητες
Οι αναπτύξεις που σχεδιάζεται να γίνουν στην περιοχή του Βασιλικού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σταθμό υγροποίησης του LNG, εγκαταστάσεις υγραερίου και τερματικά αποθήκευσης πετρελαιοειδών για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα και αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων της Κύπρου. Σχετικά με την αδειοδότηση μονάδων παραγωγής πετροχημικών, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις κοινότητες, αποφασίστηκε όπως γίνουν ξανά διαβουλεύσεις εάν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση κάποιας εταιρείας στο Βασιλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, Υπουργός Ενέργειας και κοινότητες τα βρήκανε στον καθορισμό των ζωνών ασφάλειας και στα αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ το master plan καθορίζει και τους χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα δραστηριοποίησης των βιομηχανιών στον κλάδο της ενέργειας.
"Πονοκέφαλος" η βιομηχανία υγραερίου
Πρώτιστος στόχος του Υπουργού Ενέργειας είναι να μετακινηθούν το συντομότερο οι αποθήκες πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Ήδη, όπως ανέφερε το InBusinessNews σε παλαιότερο δημοσίευμα, έγινε η αρχή με τη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών στο Βασιλικό. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να δυσκολεύει το Υπουργείο Ενέργειας είναι η βιομηχανία υγραερίου. Οι εταιρείες απέστειλαν στο Υπουργείο μία λίστα με αιτήματα όπου ζητούν να μάθουν την πολιτική του Υπουργείου για τα υγραέρια, ποια η πολεοδομική πολιτική του κράτους για την περιοχή κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός αναμένει απαντήσεις από τις εταιρείες σχετικά με το αν θα δεχτούν τη γη που θα τους υποδείξει το Υπουργείο ή όχι. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα δραστηριοποίησής τους στη Λάρνακα μέχρι τις αρχές του 2017. Επίσης, το Υπουργείο αναμένει απαντήσεις και από τις εταιρείες υγρών καυσίμων για να ξεκαθαριστούν κι αυτών τα αιτήματά τους για το αν θέλουν γη.
Ενεργειακό λιμάνι στην περιοχή
Σχετικά με τη δημιουργία ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της Αρχής Λιμένων Κύπρου και στο Υπουργείο Μεταφορών. Μια περιοχή που θεωρείται κατάλληλη- εάν προκύψει ανάγκη για βιομηχανικό λιμάνι στο Βασιλικό- είναι ο χώρος που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί για τις αντένες τους. Ωστόσο, όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, αυτή η σκέψη είναι κάπως απομακρυσμένη αυτή τη στιγμή, διότι εκτιμάται ότι δεν υπάρχει ακόμα τέτοια ανάγκη. Πάνως, η Αρχή Λιμένων ανέθεσε σε εμπειρογνώμονα όπως εξετάσει τις μελλοντικές ανάγκες. Αναφορικά με την περιοχή του Μέρρα Ζακακίου, έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τις Βρετανικές Βάσεις. Της διαπραγματευτικής ομάδας ηγείται το Υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα κι όπως μας λέχθηκε, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, προωθήσει την απαλλοτρίωση του Μέρρα Ζακακίου με σκοπό την αύξηση των διαθέσιμων χώρων στο λιμάνι Λεμεσού, για σκοπούς ικανοποίησης των αναγκών που προκύπτουν αναφορικά με τις εταιρείες που προτίθενται να αναπτύξουν υποδομές στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Πηγή: sigmalive.com