«Κλείδωσε» ο EuroAsia Interconnector, που αναβαθμίζει την Κρήτη
Από τα 18 έργα που χρηματοδοτούνται, τα δέκα αφορούν το φυσικό αέριο, τα επτά τον ηλεκτρισμό και το ένα τα έξυπνα δίκτυα
Τα λεφτά βρέθηκαν, οι μελέτες ετοιμάζονται...ετελείωσε ο EuroAsia Interconnector ! Είναι ο αγωγός που θα ενώσει ηλεκτρικά την Ασία με την Ευρώπη μέσω Κρήτης! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επενδύσει το ποσό των 444 εκατ. ευρώ σε 18 έργα ενεργειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων και ελληνικών και κυπριακών, σύμφωνα με απόφαση των κρατών – μελών με πρώτο και κύριο τον EuroAsia Interconnector!
Τα εν λόγω έργα προωθούνται στα πλαίσια του Connecting Europe Facility (CEF) και εκτιμάται ότι θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, την αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά ότι «πρόκειται για σημαντικά έργα με έντονο διασυνοριακό αντίκτυπο. Αποτελούν απτό δείγμα του τι σημαίνει η Ενεργειακή Ένωση για την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει να ισχυροποιήσουμε τις χώρες μας συνεργαζόμενοι στενά όλοι μαζί».
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε υπογραμμίζοντας ότι «χάρη σε αυτή την αναβάθμιση, οι προτάσεις της δέσμης μέτρων ‘‘Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους’’ είναι ακόμη πιο κοντά στην πραγματοποίησή τους. Η ΕΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή της να προσφέρει φθηνότερη, βιωσιμότερη και ασφαλέστερη ενέργεια στους ευρωπαίους καταναλωτές».
Από τα 18 έργα που χρηματοδοτούνται, τα δέκα αφορούν το φυσικό αέριο, τα επτά τον ηλεκτρισμό και το ένα τα έξυπνα δίκτυα. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, 14,5 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τις τελικές μελέτες του EuroAsia Interconnector, που φιλοξεί να ενώσει την Αν. Μεσόγειο με την Ευρώπη στον ηλεκτρισμό. Παράλληλα, σχεδόν 1 εκατ. ευρώ θα λάβει η βουλγαρική Bulgartransgaz για να πραγματοποιήσει μελέτη βιωσιμότητας του σχεδίου Balkan Gas Hub, ενώ 14 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ιταλία για την προστασία των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στα πλαίσια των εργασιών του αγωγού TAP.
Ποιος είναι ο Eurasia Interconnector
Με μήκος 1500 χιλιόμετρα και ισχύ 2000MW η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector φιλοδοξεί να συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη-μέσω Κρήτης- περιλαμβάνοντας τρία επιμέρους project: τη διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου, τη διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης και τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής.
Η διασύνδεση Κρήτης Αττικής, δεν έρχεται σε αντίθεση, ούτε ακυρώνει τα σχέδια για την κατασκευή της μικρής "διασύνδεσης εξπρές" που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για να δώσει μια πρώτη επείγουσα λύση στο πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης, ενόψει και των αποσύρσεων παλιών μονάδων που οφείλει να πραγματοποιήσει λόγω περιβαλλοντικών κανονισμών η ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα όμως το project του Euroasia Interconnector δημιουργεί μία γέφυρα ηλεκτρικής ενέργειας, μια ενεργειακή λεωφόρο που ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο, βγάζοντας από την ηλεκτρική απομόνωση το μοναδικό κράτος της ΕΕ που είναι ενεργειακά απομονωμένο, δηλαδή την Κύπρο και συμβάλλοντας στους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας.
Το project του καλωδίου συνοδεύεται και από μια σειρά άλλα project με κυριότερο αυτό της κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο , με στόχο η φθηνή ενέργεια να κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Παράλληλα το καλώδιο μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ σε Κύπρο και Κρήτη με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, το καλώδιο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται (το τμήμα Κύπρος Ισραήλ) από το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ θα ακολουθήσει το έργο της Κρήτης και στη συνέχεια η διασύνδεση Κύπρου Κρήτης για να είναι η διασύνδεση πλήρως λειτουργική μέχρι το 2022.